SF/9-7/2013

Zárt rendszerben történő géntechnológiai tevékenység végzésének engedélyezése
Módosító Módosítás dátum
Virág Ágota 2019-06-06 13:45:41
Mező neve Eredeti érték Megváltozott érték
Határozat száma - SF/9-7/2013
Határozat címe - Zárt rendszerben történő géntechnológiai tevékenység végzésének engedélyezése
Évszám - 2013
Határozat típusa - Engedélyező határozat
Kiadmányozás dátuma - 2013-05-09
Kérelmező címe - 2462 Martonvásár, Brunszvik utca 2.
Létesítmény neve - Magyar Tudományos Akadémia, Agrártudományi Kutatóközpont, Állatorvos-tudományi Intézet, Funkcionális Virológia Témacsoport
Létesítmény címe - 1143 Budapest, Hungária krt. 23.
Tevékenységbe bevont laborok - I. emelet: 11, 12
Biztonsági elszigetelési szint - 2. szint
Környezeti kockázatértékelés - A tervezett munka során alkalmazandó donor szervezetek a PPV, a FeCoV és a PRRSV mindegyike az állatorvosi kutatásban rendszeresen alkalmazott vírus, melyek teljes genom szinten feltérképezettek. Fertőzőképességük patogenitásuk virulenciájuk ismert és emberre semmilyen veszélyt nem jelentenek. A bakteriális klónozáshoz használt E.coli törzsek a kereskedelmi forgalomban is kaphatóak laboratóriumi alkalmazásra. A bakteriális fázisban történhet baktériumok közötti mobilizáció. Ez a fajta mobilizáció viszont csak és kizárólag speciális körülmények között jöhet létre, amelynek valószínűsége természetes környezetben az alkalmazott laboratóriumi baktériumtörzsekkel igen csekély, a biztonsági feltételek alkalmazásával kizárható.
Balesetelhárítás - A tervezett kísérletek jellegéből adódóan a genetikailag módosított szervezetekkel való emberi és környezeti kitettség igen alacsony. A laboratóriumok területét csak és kizárólag inaktivált formában hagyhatják el, de még ebben az esetben is veszélyes hulladékként vannak nyilvántartva, a végső megsemmisítésig.
Publikus - Igen
Kérelmező neve - z
Engedély típusa - GM szervezetek és azokból előállított termékek zárt rendszerű felhasználása
Felhasználható szervezet(ek) - Macska koronavírus (FeCoV) (-) / Sertések reprodukciós és légzőszervi szindrómáját okozó vírus (PRRSV) (-) / Sertés parvovírus (PPV) (-) / Escherichia coli (-)
Feltöltött határozat - sf_9_7_2013.pdf.pdf
Felelős vezető(k) neve - Dr. Zádori Zoltán
Kapcsolódó határozat - SF/2-3/2013 - Zárt rendszerű tevékenység végzésére szolgáló géntechnológiai módosítást végző létesítmény engedélyezése