SF/11-7/2013

Zárt rendszerben történő géntechnológiai tevékenység végzésének engedélyezése
Évszám

2013

Kérelmező neve

Magyar Tudományos Akadémia, Agrártudományi Kutatóközpont, Állatorvos-tudományi Intézet

Kiadmányozás dátuma

2013-05-09

Kérelmező címe

Pest megye, 1143 Budapest, Hungária krt. 21.

Határozat típusa

Engedélyező határozat

Engedély típusa

GM szervezetek és azokból előállított termékek zárt rendszerű felhasználása

Felhasználható szervezet és leírása

Escherichia coli XL1-Blue, DH5a, K-12 Bacillus mycoides - Pseudomonas fluorescens - Flavobacterium psychrophilum - Flavobacterium columnare - Aeromonas hydrophila -

Létesítmény neve

Állatorvos-tudományi Intézet

Létesítmény címe

1143 Budapest, Hungária krt. 21.

Tevékenységbe bevont laborok

Halkórtan és parazitológia témacsoport Állatház 50., 56.

Biztonsági elszigetelési szint

2. szint

Környezeti kockázatértékelés

A nyálkaspórások (Myxosporea) elsősorban halak élősködői, emlősök közül eddig még csak a cickányokból és sünökből kerültek elő, humán megbetegedést eddig még nem regisztráltak. Laboratóriumi munkájuk során a puhatestűekben és halakban fejlődő lárvákat vizsgálnák, amelyek nem képesek az ember megfertőzésére, továbbá a munka során a lárvákat elpusztítanák. A Bacillus mycoides illetve a Flavobacterium és Pseudomonas fajok esetében humán megbetegedések nem ismertek. Az Aeromonas fajok is elsősorban halak megbetegedéseit okozzák azonban bőrsebzés, víz, illetve élelmiszer útján emberbe is átjuthatnak és esetenként sebfertőzést, ételmérgezést okozhatnak. Szakszerű munkavégzéssel, a környezet kontaminációja biztosan megelőzhető. A klónozás során használt E. coli törzsek kerekedelmi forgalomban kapható, mesterségesen legyengített törzsek, amelyek a külvilágon nem életképesek. Ilyen munkák kapcsán még semmilyen emberre, állatra, környezetre gyakorolt káros hatást nem regisztráltak.

Balesetelhárítás

A tervezett kísérletek során a környezet szennyeződésének valószínűsége igen alacsony. A módosított recipiens szervezetek nem kórokozók, rájuk fogékony gazda szervezetek a szabad környezetben nincsenek.

Határozat letöltése

Letöltés sf_11_7_2013.pdf

Felelős vezető(k) neve
  • Dr. Székely Csaba