SF/11-7/2013

Zárt rendszerben történő géntechnológiai tevékenység végzésének engedélyezése
Módosító Módosítás dátum
Virág Ágota 2019-06-06 14:20:02
Mező neve Eredeti érték Megváltozott érték
Határozat száma - SF/11-7/2013
Határozat címe - Zárt rendszerben történő géntechnológiai tevékenység végzésének engedélyezése
Évszám - 2013
Határozat típusa - Engedélyező határozat
Kiadmányozás dátuma - 2013-05-09
Kérelmező címe - 2462 Martonvásár, Brunszvik utca 2.
Létesítmény neve - Magyar Tudományos Akadémia, Agrártudományi Kutatóközpont, Állatorvos-tudományi Intézet, Halkórtan és parazitológia témacsoport
Tevékenységbe bevont laborok - Állatház 50., 56.
Biztonsági elszigetelési szint - 2. szint
Környezeti kockázatértékelés - A nyálkaspórások (Myxosporea) elsősorban halak élősködői, emlősök közül eddig még csak a cickányokból és sünökből kerültek elő, humán megbetegedést eddig még nem regisztráltak. Laboratóriumi munkájuk során a puhatestűekben és halakban fejlődő lárvákat vizsgálnák, amelyek nem képesek az ember megfertőzésére, továbbá a munka során a lárvákat elpusztítanák. A Bacillus mycoides illetve a Flavobacterium és Pseudomonas fajok esetében humán megbetegedések nem ismertek. Az Aeromonas fajok is elsősorban halak megbetegedéseit okozzák azonban bőrsebzés, víz, illetve élelmiszer útján emberbe is átjuthatnak és esetenként sebfertőzést, ételmérgezést okozhatnak. Szakszerű munkavégzéssel, a környezet kontaminációja biztosan megelőzhető. A klónozás során használt E. coli törzsek kerekedelmi forgalomban kapható, mesterségesen legyengített törzsek, amelyek a külvilágon nem életképesek. Ilyen munkák kapcsán még semmilyen emberre, állatra, környezetre gyakorolt káros hatást nem regisztráltak.
Balesetelhárítás - A tervezett kísérletek során a környezet szennyeződésének valószínűsége igen alacsony. A módosított recipiens szervezetek nem kórokozók, rájuk fogékony gazda szervezetek a szabad környezetben nincsenek.
Publikus - Igen
Kérelmező neve - z
Engedély típusa - GM szervezetek és azokból előállított termékek zárt rendszerű felhasználása
Felhasználható szervezet(ek) - Escherichia coli (XL1-Blue, DH5a, K-12) / Bacillus mycoides (-) / Pseudomonas fluorescens (-) / Flavobacterium psychrophilum (-) / Flavobacterium columnare (-) / Aeromonas hydrophila (-)
Feltöltött határozat - sf_11_7_2013.pdf.pdf
Felelős vezető(k) neve - Dr. Székely Csaba
Kapcsolódó határozat - SF/2-3/2013 - Zárt rendszerű tevékenység végzésére szolgáló géntechnológiai módosítást végző létesítmény engedélyezése