SF/129-8/2013

Zárt rendszerben történő géntechnológiai tevékenység végzésének engedélyezése
Módosító Módosítás dátum
Virág Ágota 2019-10-25 11:01:22
Mező neve Eredeti érték Megváltozott érték
Határozat száma - SF/129-8/2013
Határozat címe - Zárt rendszerben történő géntechnológiai tevékenység végzésének engedélyezése
Évszám - 2013
Határozat típusa - Engedélyező határozat
Kiadmányozás dátuma - 2013.06.11.
Kérelmező címe - 1053 Budapest, Egyetem tér 1-3.
Létesítmény neve - Eötvös Lorán Tudományegyetem, Természettudományi Kar, Biológiai Intézet, Genetikai Tanszék
Tevékenységbe bevont laborok - Déli épület V. emelet 5.504, 5. 508, 5.519, 5.605, 5.607, 5.616, 5.621 Déli épület VII. emelet 7.408, 7.409, 7.427 Déli épület Tetőtér T.705, T.706 Déli épület Alagsor 00.224
Biztonsági elszigetelési szint - 2. szint
Környezeti kockázatértékelés - Szabályos munkavégzés esetén a szabad környezetbe való kikerülés lehetősége minimális. A zárt laboratóriumi rendszerből való kikerülésüket szigorú biztonsági előírások akadályozzák meg. A hulladékokkal való kikerülés elkerülése érdekében a Biológiai Intézet és az alá tartozó Genetikai Tanszék is szigorú hulladékkezelési szabályzattal rendelkezik. A Tanszéken használt összes génmódosításra kerülő szervezet ellenőrzött, nem veszélyes, nem fertőző, nem patogén, nem parazita kategóriába eső, természetes rokonaikhoz képest csökkent életképességű laboratóriumi modellszervezet, azok nem jelentenek környezeti veszélyforrást. A munkafolyamatok kis nagyságrendben, szoros felügyelet és ellenőrzés mellett zajlanak. A módosításra kerülő mikróbák tenyésztése és módosításukat követően szaporítása is jól elszigetelt körülmények között folyik. A véletlen balesetként bekövetkező szabad környezetbe való kikerülésük esetén a genetikailag módosított szervezetek számos olyan tulajdonsággal rendelkeznek, melyek gátolják azok szaporodását. A laboratóriumok területét csak és kizárólag inaktivált formában hagyhatják el, de még ebben az esetben is veszélyes hulladékként vannak nyilvántartva, a végső megsemmisítésig. A módosított szervezetek nem kórokozók, rájuk fogékony gazda szervezetek a szabad környezetben nincsenek. Fizikai módon illetve biológiai vektorokkal való terjedésük nem valószínűsíthető, a fizikai környezetre káros hatást nem fejthetnek ki.
Balesetelhárítás - Az Eötvös Loránd Tudományegyetem rendelkezik érvényes baleset- és katasztrófa elhárítási tervvel, mely tartalmazza mind a Belső, mind a Külső védelmi tervet. Ezen kívül az egyetem Természettudományi Kara, beleértve a Biológiai Intézetet is alkalmazza a „a veszélyes anyagokkal kapcsolatos súlyos balesetek elleni védekezésről” szóló Korm. rendeletet. A személyzet rendszeres balesetvédelmi oktatásban részesül a Tanszék szervezésében. Mindezek mellett amennyiben géntechnológiailag módosított biológiai anyag kerül a felhasználás helyétől más, felhasználásra alkalmatlan helyre pl. a laboratórium padlójára, azokat az érvényes szabályok szerint begyűjtik és megsemmisítik. A szennyezés helyszínét, amennyiben indokolt, felületsterilezéssel, klór tartalmú tisztítószerrel mentesítik. Géntechnológiai úton módosított mikrobiális szervezetekkel való esetleges érintkezést követően az érintett bőrfelületet fertőtlenítőszerrel kezelik.
Publikus - Igen
Kérelmező neve - z
Engedély típusa - GM szervezetek és azokból előállított termékek zárt rendszerű felhasználása
Felhasználható szervezet(ek) - Escherichia coli (XL1-Blue; DH5a; K-12 törzsek) / Ecetmuslica (Drosophila melanogaster) (-) / Fonalféreg (Caenorhabditis elegans) (-) / zebradánió (Danio rerio) (-)
Feltöltött határozat - sf_129_8_2013.pdf.pdf
Felelős vezető(k) neve - Dr. Varga Máté
Kapcsolódó határozat - SF/134-7/2013 - Zárt rendszerű tevékenység végzésére szolgáló géntechnológiai módosítást végző létesítmény engedélyezése