TMF/3/2018

Géntechnológiával módosított szervezetek 1. biztonsági elszigetelési szintű zárt rendszerben történő felhasználásának engedélyezése
Módosító Módosítás dátum
Mándics Ildikó 2018-07-24 09:56:50
Mező neve Eredeti érték Megváltozott érték
Határozat száma - TMF/3/2018
Határozat címe - Géntechnológiával módosított szervezetek 1. biztonsági elszigetelési szintű zárt rendszerben történő felhasználásának engedélyezése
Évszám - 2018
Határozat típusa - Engedélyező határozat
Kiadmányozás dátuma - 2018-01-08
Kérelmező címe - 4400 Nyíregyháza, Westsik Vilmos u. 4-6.
Biztonsági elszigetelési szint - 1. szint
Környezeti kockázatértékelés - A tervezett géntechnológiai munka elhanyagolható kockázatú, melyek esetében az 1. szintű elszigetelés megfelelő mind az emberi egészség, mind a környezet védelmére. Az 1. szintű elszigetelés során az engedélyezendő laboratóriumok területén a korlátozott bejárás biztosított, mely során csakis az arra engedéllyel rendelkező laboratóriumi dolgozók léphetnek be a GMO munkavégzés területére.
Balesetelhárítás - Készenléti tervezet esetében, az esetleges bekövetkező nem várt terjedés vagy baleset bekövetkeztekor a Debreceni Egyetem jelenleg hatályos Munkavédelmi Szabályzata, Veszélyes Hulladékok Gyűjtési Szabályzata, Tűzvédelmi Szabályzata, Kiegészítő tűzvédelmi utasítás és Egyéni védőeszközök munkaköri meghatározása alapján járnak el.
Publikus - Igen
Kérelmező neve - z
Engedély típusa - GM szervezetek és azokból előállított termékek zárt rendszerű felhasználása
Felhasználható szervezet(ek) - négysoros árpa (Hordeum vulgare) (Öntermékenyülő növény, mely funkciót már az is elősegíti, hogy gyakran már hasban elvirágzó fajtáknál ki sem jut a szabadba a pollen, hogy az esetleges nyitott szomszédos, közeli virágokat megtermékenyítse.) / őszi búza (Triticum aestivum) (Öntermékenyülő növény, főként a mérsékelt éghajlati övezetben terjedt el.) / Escherichia coli (TOP10 – ONE SHOT baktériumkultúra) / Agrobacterium tumefaciens (EM LBA4404 törzs)
Feltöltött határozat - TMF_3_2018.pdf.pdf
Felelős vezető(k) neve - Dr. Dobránszki Judit, Gulyás Andrea, Hidvégi Norbert