BGMF/1-1/2020

Géntechnológiával módosított szervezetek kivitelének engedélyezése a Pécsi Tudományegyetem, Klinikai Központ, Immunológiai és Biotechnológiai Intézet részére
Évszám

2020

Kérelmező neve

Pécsi Tudományegyetem Klinikai Központ Immunológiai és Biotechnológiai Intézet

Kiadványozás dátuma

2020-01-09

Kérelmező címe

7624 Pécs, Szigeti út 12.

Határozat típusa

Engedélyező határozat

Engedély típusa

GM szervezetek az Európai Gazdasági Térség tagországain kívüli országba történő kivitele

Felhasználható szervezet és leírása

egér (Mus musculus) Nkx2-3 knock out egér

Biztonsági elszigetelési szint

-

Környezeti kockázatértékelés

Az egerek mutációjuk következtében fokozott érzékenységet mutatnak az SPF állatházi és laboratóriumi környezeten kívül. A KO egerek homozigóta állapotban a bennük kialakított nyirokszövet-defektus miatt a szökésüket követően várhatóan elpusztulnak.

Balesetelhárítás

Szállítás esetén a szállító cég felelős a megfelelő körülmények biztosításáért. Az egereket speciális, laboratóriumi egerek szállítására készített, fémhálót és filterekkel lezárt levegőztető nyílásokkal ellátott, merev falú dobozokban szállítják. A megfelelő lezárt dobozból az egerek nem tudnak kijutni. Szállítás során kerülni kell a doboz kinyitását, az egerek állapotát a dobozon erre a célra lialakított, átlátszó műanyaggal fedett betekintő nyíláson keresztül lehet ellenőrizni. Szállítás során bekövetkező elszabadulás esetén az elszabadult példányt be kell fogni és kíméletesen terminálni kell.

Határozat letöltése

Letöltés BGMF_1_1.pdf

Felelős vezető(k) neve
  • Dr. Balogh Péter