SF/13-7/2013

Zárt rendszerben történő géntechnológiai tevékenység végzésének engedélyezése
Módosító Módosítás dátum
Virág Ágota 2020-04-22 14:02:39
Mező neve Eredeti érték Megváltozott érték
Határozat száma - SF/13-7/2013
Határozat címe - Zárt rendszerben történő géntechnológiai tevékenység végzésének engedélyezése
Évszám - 2013
Határozat típusa - Engedélyező határozat
Kiadmányozás dátuma - 2013.05.09.
Kérelmező címe - 2462 Martonvásár, Brunszvik utca 2.
Létesítmény neve - Állatorvostudományi Intézet Enterális bakterológiai és alimentáris zoonózis témacsoport
Tevékenységbe bevont laborok - Főépület I. emelet 65. és 66. számú laboratóriumok. II.em.70. és 72.
Biztonsági elszigetelési szint - 2. szint
Környezeti kockázatértékelés - A donor mikroorganizmus: A donorként használt E.coli törzs hibás verotoxin gént hordoz, ezáltal megbetegedést sem emberben, sem állatban nem tud okozni. A környezetben fellelhető vad típusú szervezetek életképességéhez képest stabilan alacsonyabb életképességű, természetes környezetben általában elpusztul. A fent említett egyéb, használni tervezett pathogén E. coli és Salmonella donor baktériumok genetikai stabilitása ugyancsak megfelelő. A befogadó mikroorganizmus: Kereskedelmi forgalomban is kapható legyengített standard laboratóriumi E. coli törzseket alkalmaznak. Patogenitás és virulencia, fertőzőképesség, allergén hatás, toxicitás és betegség átadás a tervezett módosítások hatására nagy valószínűséggel kizárható. A rekombináns mikroorganizmus: Humán egészségügyi szempontokat figyelembevéve, a génmódosításnak köszönhetően a rekombináns E.coli törzsek elveszítették humán fertőző potenciáljukat.
Balesetelhárítás - Szabályos munkavégzés esetén a szabad környezetbe való kikerülés lehetősége minimális. A zárt laboratóriumi rendszerből való kikerülésüket szigorú biztonsági előírások akadályozzák meg. A hulladékokkal való kikerülés elkerülése érdekében az Intézet szigorú hulladékkezelési szabályzattal rendelkezik. Mivel az Intézetben használt összes génmódosításra kerülő törzs ellenőrzött, és a génmódosításnak köszönhetően nem veszélyes, nem fertőző, nem patogén, nem parazita, természetes rokonaikhoz képest csökkent életképességű, azok környezeti veszélyforrást nem hordoznak.
Publikus - Igen
Kérelmező neve - z
Engedély típusa - GM szervezetek és azokból előállított termékek zárt rendszerű felhasználása
Felhasználható szervezet(ek) - Escherichia coli (K-12-775; HB101, DH5α; XL-1Blue)
Feltöltött határozat - sf_13_7_2013.pdf.pdf
Felelős vezető(k) neve - Dr. Tóth István, Dr. Nagy Béla
Kapcsolódó határozat - SF/2-3/2013 - Zárt rendszerű tevékenység végzésére szolgáló géntechnológiai módosítást végző létesítmény engedélyezése