SF/15-7/2013

Zárt rendszerben történő géntechnológiai tevékenység végzésének engedélyezése
Módosító Módosítás dátum
Virág Ágota 2020-04-22 16:15:06
Mező neve Eredeti érték Megváltozott érték
Határozat száma - SF/15-7/2013
Határozat címe - Zárt rendszerben történő géntechnológiai tevékenység végzésének engedélyezése
Évszám - 2013
Határozat típusa - Engedélyező határozat
Kiadmányozás dátuma - 2013.05.09.
Kérelmező címe - 2462 Martonvásár, Brunszvik utca 2.
Létesítmény neve - Állatorvostudományi Intézet Összehasonlító virológia témacsoport
Tevékenységbe bevont laborok - Főépület 43., 44.,45., 17., 50.
Biztonsági elszigetelési szint - 2. szint
Környezeti kockázatértékelés - A donor mikroorganizmus: A tervezett munkák során alkalmazandó donor szervezetek állati adenovírusok, melyek általában kifejezetten gazdaspecifikusak, tehát mint különböző állatok vírusai, emberben nem képesek szaporodni, az embert nem képesek megbetegíteni. Némelyikük azonban képes állatokban enyhébb megbetegéseket okozni. Az állati megbetegedések egyike sem olyan súlyos, hogy bejelentési kötelezettséggel bírna. A befogadó mikroorganizmus: Az Escherichia coli törzsek a kereskedelmi forgalomban is kapható, laboratóriumi alkalmazásra legyengített tözsek. A patogenitás és toxicitás szinte teljességgel kizárható. használni kívánt törzsek és származékaik szaporodása laboratóriumi tenyésztési feltételekhez kötött, a természetes környezetben elpusztulnak. A rekombináns mikroorganizmus: A tervezett kísérletek jellegéből adódóan a genetikailag módosított szervezetekkel való emberi és környezeti kitettség igen alacsony. A véletlen balesetként bekövetkező szabad környezetbe való kikerülésük esetén a genetikailag módosított szervezetek számos olyan tulajdonsággal rendelkeznek, melyek gátolják azok szaporodását. A laboratóriumok területét csak és kizárólag inaktivált formában hagyhatják el, de még ebben az esetben is veszélyes hulladékként vannak nyilvántartva, a végső megsemmisítésig.
Balesetelhárítás - Az Állatorvos-tudományi Intézet, mint tagintézmény, rendelkezik érvényes baleset- és katasztrófa elhárítási tervvel, mely tartalmazza mind a Belső, mind a Külső védelmi tervet.. Ezen kívül az Magyar Tudományos Akadémia, Agrártudományi Kutatóközpontja, mint felettes szerv alkalmazza a „a veszélyes anyagokkal kapcsolatos súlyos balesetek elleni védekezésről” szóló 18/2006. (I.26.) Korm. Rendeletet. Mindezek mellett, amennyiben géntechnológiailag módosított biológiai anyag kerül a felhasználás helyétől más, felhasználásra alkalmatlan helyre, pl. a laboratórium padlójára, azokat az érvényes szabályok szerint begyűjtik és megsemmisítik. A szennyezés helyszínét, amennyiben indokolt, felületsterilezéssel, klór tartalmú tisztítószerrel mentesítik.
Publikus - Igen
Kérelmező neve - z
Engedély típusa - GM szervezetek és azokból előállított termékek zárt rendszerű felhasználása
Felhasználható szervezet(ek) - Escherichia coli (Adenoviridae víruscsaládból származó génekkel módosított Escherichia coli)
Feltöltött határozat - sf_15_7_2013.pdf.pdf
Felelős vezető(k) neve - Dr. Harrach Balázs
Kapcsolódó határozat - SF/2-3/2013 - Zárt rendszerű tevékenység végzésére szolgáló géntechnológiai módosítást végző létesítmény engedélyezése