BGMF/225-7/2020

Géntechnológiával módosított szervezetek szállítási engedélye a Ceva-Phylaxia Oltóanyagtermelő Zrt. részére
Módosító Módosítás dátum
Virág Ágota 2020-05-18 14:40:02
Mező neve Eredeti érték Megváltozott érték
Határozat száma - BGMF/225-7/2020
Határozat címe - Géntechnológiával módosított szervezetek szállítási engedélye a Ceva-Phylaxia Oltóanyagtermelő Zrt. részére
Évszám - 2020
Határozat típusa - Engedélyező határozat
Kiadmányozás dátuma - 2020-05-18
Kérelmező címe - 1107 Budapest, Szállás utca 5.
Környezeti kockázatértékelés - A Salmonella enteritidis és Salmonella typhimurium a melegvérű gazdaszervezetek béltraktusában szaporodik. Kikerülve a környezetbe hosszabb ideig képes túlélni, de ott jellemzően nem szaporodik. Az attenuált törzsek a multidrog efflux fehérjéket érintő deléciók miatt sokkal érzékenyebbek a környezeti hatásokra, így a túlélési és terjedési képességük a vad típusú törzsekénél jelentősen kisebb. A módosított szervezettel végzendő tevékenység 2. biztonsági elszigetelési osztályba sorolt laboratóriumi körülmények között zajlik, jellege nem lépi túl a szokásos laboratóriumi nagyságrendű munka kereteit, így a kitettség mértéke is ennek megfelelő.
Balesetelhárítás - A Salmonella enterica érzékeny a közforgalomban lévő baktericid fertőtlenítőszerekre. Ez fokozottan igaz az SE147 ΔacrABacrEFmdtABC és ST 112910a ΔacrABacrEFmdtABC attenuált törzsekre, mert azok a multidrog efflux fehérjéket érintő deléciók miatt sokkal érzékenyebbek a környezeti hatásokra. A baktériumtenyészet kiömlése esetén a szennyezett felületek baktericid szerekkel való fertőtlenítése szükséges. A szennyezett fém, üveg és műanyag eszközökről a baktérium hőkezeléssel (autokláv, hőlégsterilezés) eliminálható. A hulladékok kezelése szabványműveleti eljárásoknak megfelelően történik. A tevékenységből származó hulladékok gyűjtése egyszer használatos hulladékgyűjtő eszközökben történik. Amennyiben a hulladéknak folyékony összetevője is van, úgy csak dupla csomagolásban, műanyag zsákban és légmentesen zárandó műanyag badellába csomagolják. A hulladékot olyan módon adják ki az üzemből, hogy abban, élő, szaporodásra képes géntechnológiával módosított mikroorganizmus nem marad.
Publikus - Igen
Kérelmező neve - Ceva-Phylaxia Oltóanyagtermelő Zrt.
Engedély típusa - GM szervezetek az Európai Gazdasági Térség tagországai közötti szállítása
Felhasználható szervezet(ek) - Salmonella enteritidis (147 ∆acrABacrEFmdtABC) / Salmonella typhimurium (112910a ∆acrABacrEFmdtABC)
Feltöltött határozat - BGMF_225_7.pdf.pdf
Felelős vezető(k) neve - Dr. Soós Pál