BGMF/227-6/2020

Géntechnológiával módosított szervezetek szállítási engedélye a Ceva-Phylaxia Oltóanyagtermelő Zrt. részére
Módosító Módosítás dátum
Virág Ágota 2020-05-19 09:39:33
Mező neve Eredeti érték Megváltozott érték
Határozat száma - BGMF/227-6/2020
Határozat címe - Géntechnológiával módosított szervezetek szállítási engedélye a Ceva-Phylaxia Oltóanyagtermelő Zrt. részére
Évszám - 2020
Határozat típusa - Engedélyező határozat
Kiadmányozás dátuma - 2020-05-18
Kérelmező címe - 1107 Budapest, Szállás utca 5.
Környezeti kockázatértékelés - A genetikailag módosított BSR-T7 sejtvonal hörcsögvese eredetű BSR jelű sejtvonal (Baby hamster kidney (BHK-21 clone 13)), amely T7 bakteriofágból származó DNS dependens RNS polimerázt fejez ki, valamint tartalmazza a neomycin rezisztencia gént. Mivel a BSR-T7 sejtvonal nem okoz emberi vagy állati megbetegedést, felhasználása az 1-es elszigetelési szint intézkedéseit teszik szükségessé. A sejtek csak laboratóriumi körülmények között, tápfolyadékban tarthatók fenn. A környezetbe kikerülve életképességüket nagyon gyorsan elveszítik. A BSR-T7 sejtvonal nem okoz emberi és állati megbetegedést. A sejtvonal nem allergén, nem toxikus, humánegészségügyi vonatkozása jelentéktelen.
Balesetelhárítás - A sejtek csak laboratóriumi körülmények között, tápfolyadékban tarthatók fenn. A környezetbe kikerülve életképességüket nagyon gyorsan elveszítik. A szokásos fertőtlenítőszerek szintén gyorsan inaktiválják őket.
Publikus - Igen
Kérelmező neve - Ceva-Phylaxia Oltóanyagtermelő Zrt.
Engedély típusa - GM szervezetek az Európai Gazdasági Térség tagországai közötti szállítása
Felhasználható szervezet(ek) - BSR-T7 sejtvonal (-)
Feltöltött határozat - BGMF_227_6.pdf.pdf
Felelős vezető(k) neve - Dr. Soós Pál