BGMF/224-9/2020

Géntechnológiával módosított szervezetek szállítási engedélye a Prophyl Állategészségügyi, Diagnosztikai, Kutató és Szolgáltató Kft. részére
Évszám

2020

Kérelmező neve

Prophyl Állategészségügyi, Diagnosztikai, Kutató és Szolgáltató Kft.

Kiadmányozás dátuma

2020-05-21

Kérelmező címe

7700 Mohács, Szent István utca 18.

Határozat típusa

Engedélyező határozat

Engedély típusa

GM szervezetek az Európai Gazdasági Térség tagországai közötti szállítása

Felhasználható szervezet és leírása

MVA-PCV2d vakcina vírus -

Biztonsági elszigetelési szint

-

Környezeti kockázatértékelés

A módosított mikroorganizmus mind az emberek, mind az állatok számára apatogén, nem toxikus, nem allergén. Nem lép kölcsönhatásba a környezet más mikroorganizmusaival. A módosítás során nem használnak biológiai vektort, a homológ szekvenciákat tartalmazó plazmid biztosítja, hogy az új gént csak a vírus genom egy jól meghatározott helyére helyezik be, ahol ez nem befolyásolja a befogadó vírus génjeinek működését. A donor PCV2 vírus sertés specifikus kórokozó. Ez a gén nem képes szaporodni vagy fertőzni az állatokat vagy embereket. A kódolt fehérje nem allergiás és nem toxikus. A recipiens vírus biológiai tulajdonságai és a módosított forma alapján a végső konstrukció szükségessé teszi az 1. izolációs szintet. Mivel a genetikai anyag sertéskórokozó vírusokból származik, a 2. izolációs szintet kell alkalmazni.

Balesetelhárítás

A hulladékokat egyszer használatos hulladékgyűjtő eszközökben szabad gyűjteni. Amennyiben a hulladéknak folyékony összetevője is van, úgy csak dupla csomagolásban, műanyag zsákban és légmentesen záródó műanyag badellába szabad csomagolni. A hulladékot olyan módon kell kiadni az üzemből, hogy abban, élő, szaporodásra képes géntechnológiával módosított mikroorganizmus ne maradjon.

Határozat letöltése

Letöltés BGMF_224_9.pdf

Felelős vezető(k) neve
  • Dr. Kollár Anna
  • Dr. Halas Máté