SF/18-7/2013

Zárt rendszerben történő géntechnológiai tevékenység végzésének engedélyezése
Módosító Módosítás dátum
Virág Ágota 2020-06-19 10:17:55
Mező neve Eredeti érték Megváltozott érték
Határozat száma - SF/18-7/2013
Határozat címe - Zárt rendszerben történő géntechnológiai tevékenység végzésének engedélyezése
Évszám - 2013
Határozat típusa - Engedélyező határozat
Kiadmányozás dátuma - 2013.05.09.
Kérelmező címe - 2462 Martonvásár, Brunszvik utca 2.
Létesítmény neve - Állatorvostudományi Intézet
Tevékenységbe bevont laborok - Molekuláris virológiai témacsoport Főépület: 17, 46, 47, 50
Biztonsági elszigetelési szint - 2. szint
Tervezett felhasználás - A vizsgálatok célja a vadállatokban előforduló vírusok által képviselt sokféleség feltárása, és az általuk okozott állati betegségek diagnosztikájához és megelőzéséhez minél hatékonyabb eljárások kidolgozása.
Környezeti kockázatértékelés - A donor mikroorganizmus: A tervezett munkák során alkalmazandó donor szervezetek állati adeno-, herpesz-, parvo- és circovírusok, melyek általában kifejezetten gazda-specifikusak, és nincs adat arra vonatkozón, hogy emberben képesek lennének szaporodni vagy betegséget okozni. A donor szervezetekkel kapcsolatban környezeti- és humán toxikológiai kockázat nem ismert. A befogadó mikroorganizmus: A rekombináns plazmidok befogadására előállított, speciális Escherichia coli baktériumok kereskedelmi forgalomban is kapható, laboratóriumi alkalmazásra legyengített törzsek, melyek tenyésztése általában speciális feltételeket igényel. A természetes környezetben elpusztulnak. Antibiotikum rezisztencia spontán kialakulására nincs esély, patogenitásuk és toxicitásuk gyakorlatilag nincs. A rekombináns mikroorganizmus: A tervezett kísérletek jellegéből adódóan a genetikailag módosított szervezetekkel való emberi és környezeti kitettség igen alacsony. A véletlen balesetként bekövetkező szabad környezetbe való kikerülésük esetén a genetikailag módosított szervezetek számos olyan tulajdonsággal rendelkeznek, melyek gátolják azok szaporodását. A laboratóriumok területét csak és kizárólag inaktivált formában hagyhatják el, de még ebben az esetben is veszélyes hulladékként vannak nyilvántartva, a végső megsemmisítésig.
Balesetelhárítás - Az Állatorvos-tudományi Intézet, mint tagintézmény, rendelkezik érvényes baleset- és katasztrófa elhárítási tervvel, mely tartalmazza mind a Belső, mind a Külső védelmi tervet. Mindezek mellett, amennyiben géntechnológiailag módosított biológiai anyag kerül a felhasználás helyétől más, felhasználásra alkalmatlan helyre, pl. a laboratórium padlójára, azokat az érvényes szabályok szerint begyűjtik és megsemmisítik. A szennyezés helyszínét, amennyiben indokolt, felületsterilezéssel, klór tartalmú tisztítószerrel mentesítik.
Publikus - Igen
Kérelmező neve - z
Engedély típusa - GM szervezetek és azokból előállított termékek zárt rendszerű felhasználása
Felhasználható szervezet(ek) - Escherichia coli (K12, JM109, DH5alfa) / Adenoviridae, Parvoviridae, Circoviridae víruscsalád tagjai (-)
Feltöltött határozat - sf_18_7_2013_zárt_MTA_Agrártudományi_Kutatóközpont.pdf.pdf
Felelős vezető(k) neve - Dr. Benkő Mária
Kapcsolódó határozat - SF/2-3/2013 - Zárt rendszerű tevékenység végzésére szolgáló géntechnológiai módosítást végző létesítmény engedélyezése