SF/127-8/2013

Zárt rendszerben történő géntechnológiai tevékenység végzésének engedélyezése
Évszám

2013

Kérelmező neve

Eötvös Loránd Tudományegyetem, Természettudományi Kar, Biológiai Intézet

Kiadmányozás dátuma

2013-06-11

Kérelmező címe

1053 Budapest, Egyetem tér 1-3.

Határozat típusa

Engedélyező határozat

Engedély típusa

GM szervezetek és azokból előállított termékek zárt rendszerű felhasználása

Felhasználható szervezet és leírása

Escherichia coli - Dictyostelium discoideum - Saccharomyces cerevisiae - Spodoptera frugiperda Sf9 rovarsejt-tenyészet Mus musculus - Homo sapiens emberi sejtvonalak

Létesítmény neve

Biokémiai Tanszék

Tevékenységbe bevont laborok

Déli épület V. emelet 5.208, 5.303, 5.304, 5.305, 5.308, 5.309, 5.313. 5.317, 5.320,5.407, 5.422

Biztonsági elszigetelési szint

2. szint

Tervezett felhasználás

A géntechnológiai úton módosított szervezetek anyagcsere folyamatai, élettani tulajdonságai a genetikai módosítás következtében megváltozhatnak. Ezen élettani folyamatokban történt változások vizsgálata a céljuk.

Környezeti kockázatértékelés

A donor szervezet: A donor szervezetekkel kapcsolatban környezeti- és humántoxikológiai kockázat nem ismert. A befogadó szervezet: A befogadó szervezetek genetikai stabilitását tekintve azok a környezetben fellelhető vad típusú szervezetek életképességéhez képest alacsonyabb életképességűek, laboratóriumi tenyésztési feltételekhez kötöttek, a természetes környezetben általában elpusztulnak. A rekombináns szervezet: A genetikailag módosított szervezetek számos olyan tulajdonsággal rendelkeznek, melyek gátolják azok szaporodását. A laboratóriumok területét csak és kizárólag inaktivált formában hagyhatják el, de még ebben az esetben is veszélyes hulladékként vannak nyilvántartva, a végső megsemmisítésig. A módosított szervezetek nem kórokozók, rájuk fogékony gazda szervezetek a szabad környezetben nincsenek. Fizikai módon illetve biológiai vektorokkal való terjedésük nem valószínűsíthető, a fizikai környezetre káros hatást nem fejthetnek ki.

Balesetelhárítás

Az Eötvös Loránd Tudományegyetem rendelkezik érvényes baleset- és katasztrófa elhárítási tervvel, mely tartalmazza mind a Belső, mind a Külső védelmi tervet. Ezen kívül az egyetem Természettudományi Kara, beleértve a Biológiai Intézetet is alkalmazza a „a veszélyes anyagokkal kapcsolatos súlyos balesetek elleni védekezésről” szóló Korm. rendeletet. A személyzet rendszeres balesetvédelmi oktatásban részesül a Kar/Tanszékek szervezésében. Mindezek mellett amennyiben géntechnológiailag módosított biológiai anyag kerül a felhasználás helyétől más, felhasználásra alkalmatlan helyre pl. a laboratórium padlójára, azokat az érvényes szabályok szerint begyűjtik és megsemmisítik. A szennyezés helyszínét, amennyiben indokolt, felületsterilezéssel, klór tartalmú tisztítószerrel mentesítik. Géntechnológiai úton módosított mikrobiális szervezetekkel való esetleges érintkezést követően az érintett bőrfelületet fertőtlenítőszerrel kezelik.

Határozat letöltése

Letöltés sf_127_8_2013_zárt_ELTE.pdf

Felelős vezető(k) neve
  • Dr. Reményi Attila