SF/127-8/2013

Zárt rendszerben történő géntechnológiai tevékenység végzésének engedélyezése
Módosító Módosítás dátum
Virág Ágota 2020-06-19 13:18:58
Mező neve Eredeti érték Megváltozott érték
Határozat száma - SF/127-8/2013
Határozat címe - Zárt rendszerben történő géntechnológiai tevékenység végzésének engedélyezése
Évszám - 2013
Határozat típusa - Engedélyező határozat
Kiadmányozás dátuma - 2013.06.11.
Kérelmező címe - 1053 Budapest, Egyetem tér 1-3.
Létesítmény neve - Eötvös Loránd Tudományegyetem, Természettudományi Kar, Biológiai Intézet
Tevékenységbe bevont laborok - Biokémiai Tanszék Déli épület V. emelet 5.208, 5.303, 5.304, 5.305, 5.308, 5.309, 5.313. 5.317, 5.320,5.407, 5.422
Biztonsági elszigetelési szint - 2. szint
Tervezett felhasználás - A géntechnológiai úton módosított szervezetek anyagcsere folyamatai, élettani tulajdonságai a genetikai módosítás következtében megváltozhatnak. Ezen élettani folyamatokban történt változások vizsgálata a céljuk.
Környezeti kockázatértékelés - A donor szervezet: A donor szervezetekkel kapcsolatban környezeti- és humántoxikológiai kockázat nem ismert. A befogadó szervezet: A befogadó szervezetek genetikai stabilitását tekintve azok a környezetben fellelhető vad típusú szervezetek életképességéhez képest alacsonyabb életképességűek, laboratóriumi tenyésztési feltételekhez kötöttek, a természetes környezetben általában elpusztulnak. A rekombináns szervezet: A genetikailag módosított szervezetek számos olyan tulajdonsággal rendelkeznek, melyek gátolják azok szaporodását. A laboratóriumok területét csak és kizárólag inaktivált formában hagyhatják el, de még ebben az esetben is veszélyes hulladékként vannak nyilvántartva, a végső megsemmisítésig. A módosított szervezetek nem kórokozók, rájuk fogékony gazda szervezetek a szabad környezetben nincsenek. Fizikai módon illetve biológiai vektorokkal való terjedésük nem valószínűsíthető, a fizikai környezetre káros hatást nem fejthetnek ki.
Balesetelhárítás - Az Eötvös Loránd Tudományegyetem rendelkezik érvényes baleset- és katasztrófa elhárítási tervvel, mely tartalmazza mind a Belső, mind a Külső védelmi tervet. Ezen kívül az egyetem Természettudományi Kara, beleértve a Biológiai Intézetet is alkalmazza a „a veszélyes anyagokkal kapcsolatos súlyos balesetek elleni védekezésről” szóló Korm. rendeletet. A személyzet rendszeres balesetvédelmi oktatásban részesül a Kar/Tanszékek szervezésében. Mindezek mellett amennyiben géntechnológiailag módosított biológiai anyag kerül a felhasználás helyétől más, felhasználásra alkalmatlan helyre pl. a laboratórium padlójára, azokat az érvényes szabályok szerint begyűjtik és megsemmisítik. A szennyezés helyszínét, amennyiben indokolt, felületsterilezéssel, klór tartalmú tisztítószerrel mentesítik. Géntechnológiai úton módosított mikrobiális szervezetekkel való esetleges érintkezést követően az érintett bőrfelületet fertőtlenítőszerrel kezelik.
Publikus - Igen
Kérelmező neve - z
Engedély típusa - GM szervezetek és azokból előállított termékek zárt rendszerű felhasználása
Felhasználható szervezet(ek) - Escherichia coli (-) / Dictyostelium discoideum (-) / Saccharomyces cerevisiae (-) / Spodoptera frugiperda (Sf9 rovarsejt-tenyészet) / Mus musculus (-) / Homo sapiens (emberi sejtvonalak)
Feltöltött határozat - sf_127_8_2013_zárt_ELTE.pdf.pdf
Felelős vezető(k) neve - Dr. Reményi Attila
Kapcsolódó határozat - SF/134-7/2013 - Zárt rendszerű tevékenység végzésére szolgáló géntechnológiai módosítást végző létesítmény engedélyezése