BGMF/168-5/2019

Géntechnológiával módosított szervezetek harmadik osztályba történő kiviteli engedélye a Debreceni Egyetem, Kutatáshasznosítási és Technológiatranszfer Központ részére
Módosító Módosítás dátum
Virág Ágota 2019-04-08 11:15:44
Mező neve Eredeti érték Megváltozott érték
Határozat száma - BGMF/168-5/2019
Határozat címe - Géntechnológiával módosított szervezetek harmadik osztályba történő kiviteli engedélye a Debreceni Egyetem, Kutatáshasznosítási és Technológiatranszfer Központ részére
Évszám - 2019
Határozat típusa - Engedélyező határozat
Kiadmányozás dátuma - 2019-04-02
Kérelmező címe - 4028 Debrecen, Kassai út 26. Kancellária 2. ép.105.
Környezeti kockázatértékelés - A módosított egerek patogenitása, toxicitása, allergén hatása megegyezik a vad típusú egerekével. Elszabadulás esetén a génmódosított egér szaporodhat a vadon élő egerekkel, így tovább örökítheti a genetikai módosítást. Nagy valószínűséggel azonban a beépített gént hordozó egyedek semmilyen genetikai előnyre nem tesznek szert a vadonban és a módosított allél jelenléte nem okoz biológiai veszélyt. Humán egészségügyi kockázatuk jelentéktelen.
Balesetelhárítás - Amennyiben a módosított egerek elszabadulnának, őket be kell fogni és kíméletesen terminálni kell. Erről jegyzőkönyvet kell készíteni és mind a küldő, mind a fogadó félnek el kell juttatni.
Publikus - Igen
Kérelmező neve - Debreceni Egyetem Kutatáshasznosítási és Technológiatranszfer Központ
Engedély típusa - GM szervezetek az Európai Gazdasági Térség tagországain kívüli országba történő kivitele
Felhasználható szervezet(ek) - egér (Mus musculus) (Törzs: Bach1-/-, C57BL/6J háttéren) / egér (Mus musculus) (Törzs: Egr2/LysMCre, C57BL/6J háttéren)
Feltöltött határozat - Debreceni Egyetem_ kiviteli engedély.pdf.pdf
Felelős vezető(k) neve - Pap Attila