TMF/353-14/2015

Géntechnológiával módosított szervezetek 2. biztonsági elszigetelési szintű zárt rendszerben történő felhasználásának engedélyezése
Módosító Módosítás dátum
Virág Ágota 2019-10-14 11:03:19
Mező neve Eredeti érték Megváltozott érték
Határozat száma - TMF/353-14/2015
Határozat címe - Géntechnológiával módosított szervezetek 2. biztonsági elszigetelési szintű zárt rendszerben történő felhasználásának engedélyezése
Évszám - 2015
Határozat típusa - Engedélyező határozat
Kiadmányozás dátuma - 2015.07.06.
Kérelmező címe - 1106 Budapest, Keresztúri út 30-38.
Biztonsági elszigetelési szint - 2. szint
Környezeti kockázatértékelés - A géntechnológiai tevékenység célja az emlős sejtek génmodosítása kereskedelmi forgalomban kapható vírusok segítségével, a gyógyszermolekulák farmakológiai tesztelésére alkalmas in vitro modellrendszerek fejlesztése és felhasználása végett. A kockázatértékelés alapján önmagában a recipiens, az inszert és a végső keletkezett genetikailag módosított szervezet nem veszélyes az emberre (patogenitási, allergén és toxikus hatásokat beleértve) és a környezetre, nem okoz állat- és növénybetegséget. A recipiens és végső genetikailag módosított szervezet nem képes megtelepedni a környezetben. Felhasználásuk laboratóriumi mennyiségben történik. A génbevitelre alkalmazott kereskedelmi forgalomból származó vírusok emlős és köztük humán sejteket is képes megfertőzni, 2. biológiai veszélyességi osztályba tartoznak. Azonban a megfelelő laboratóriumi előírások mellett rutinszerűen és biztonságosan használhatóak, kis kockázatot jelentenek az emberre és az környezetre.
Balesetelhárítás - Az Egis Gyógyszergyár Zrt., Preklinikai Kutatási Főosztálya külön GMO Hulladékkezelési Szabályzattal rendelkezik. A géntechnológiai tevékenység során keletkezett hulladékokat minden esetben helyileg ártalmatlanítjuk, majd égetőbe küldjük.
Publikus - Igen
Kérelmező neve - Egis Gyógyszergyár Zrt.
Engedély típusa - GM szervezetek és azokból előállított termékek zárt rendszerű felhasználása
Felhasználható szervezet(ek) - Escherichia coli törzsek (-) / Vírus vektorok (-) / emlős sejtvonalak (HEK293, COS7, CHO) / egér (Mus musculus) (-)
Feltöltött határozat - TMF_353-14_2015.pdf.pdf
Felelős vezető(k) neve - Dr. Antoni Ferenc, Szécseyné dr. Hegedűs Mária, Dr. Pálvölgyi Adrienn
Kapcsolódó határozat - TMF/353-13/2015 - Géntechnológiai módosítást végző létesítmény létrehozásának engedélyezése