BGMF/39-2/2020

Géntechnológiával módosított szervezetek 2. biztonsági elszigetelési szintű zárt rendszerben történő felhasználásának engedélyezése a Soft Flow Kft. részére
Évszám

2020

Kérelmező neve

Soft Flow Kft.

Kiadmányozás dátuma

2020-03-12

Kérelmező címe

Baranya megye, 7628 Pécs, Kedves u. 20.

Határozat típusa

Engedélyező határozat

Engedély típusa

GM szervezetek és azokból előállított termékek zárt rendszerű felhasználása

Felhasználható szervezet és leírása

Escherichia coli TG1, SS320, ER2738, XL1-blue MRF’, BL21(DE3); Escherichia virus M13 (M13 filamentózus bakteriofág) kínai hörcsög (Cricetulus griseus) ovárium sejtvonal CHO DG44 , Kínai hörcsög (Cricetulus griseus) ovárium sejtvonal Szarvasmarha (Bos taurus) vese sejtvonal HEK-293, Humán (Homo sapiens) embrionális vese sejtvonal -

Létesítmény neve

Soft Flow Kft.

Létesítmény címe

7632 Pécs, Ürögi fasor 2/A

Biztonsági elszigetelési szint

2. szint

Tervezett felhasználás

A tevékenységek során géntechnológiával módosított, 1-2 biztonsági szintbe sorolható baktérium törzsek és emlős sejtvonalak felhasználásával fehérje expressziót végeznek illetve konvencionális hibridóma sejtvonalak felhasználásával végeznek ellenanyag termelést.

Környezeti kockázatértékelés

A befogadók nem patogének, nem virulensek, nem fertőzőképesek, nem allergének, nem toxikusak, nem betegséget átadó kórokozó-átvivők. Laboratóriumon kívül sem a befogadók, sem a GMO-k nem életképesek, és a zárt felhasználás következtében semmilyen úton nem kerülhetnek a környezetbe, így a környezetben található többi szervezettel kölcsönhatásba nem lépnek és az azokra semmilyen hatást sem gyakorolnak.

Balesetelhárítás

A veszélyes hulladékot Hypoval történő kezelés vagy autoklávozást követően az erre a célra szerződött cég szállítja el ártalmatlanításra.

Határozat letöltése

Letöltés BGMF_39_2.pdf

Felelős vezető(k) neve
  • Dr. Lantos Erika
  • Dr. Nagyéri György
  • Dr. Czömpöly Tamás
  • Dr. Vida András