OGYÉI/10170-7/2017

Géntechnológiával módosított szervezetek nem forgalomba hozatali célú kibocsátása
Módosító Módosítás dátum
Virág Ágota 2020-09-10 14:01:40
Mező neve Eredeti érték Megváltozott érték
Határozat száma - OGYÉI/10170-7/2017
Határozat címe - Géntechnológiával módosított szervezetek nem forgalomba hozatali célú kibocsátása
Évszám - 2017
Határozat típusa - Engedélyező határozat
Kiadmányozás dátuma - 2017.07.03.
Kérelmező címe - 1054 Budapest, Szabadság tér 7.
Környezeti kockázatértékelés - A vad típusú HSV-1 humán patogén, amely jelenlegi ismereteink szerint nem vesz részt a környezeti folyamatokban. Nem lélegzik, és nem járul hozzá az elsődleges felépítő vagy lebontó folyamatokhoz. Virion alakjában nem rendelkezik anyagcsere-aktivitással. A HSV-1-nek az emberen kívül nincsen más ismert természetes vektora. A HSV-1-gyel kapcsolatosan nem számoltak be természetes, mobilis genetikai elemek, így például provírusok, transzpozonok vagy plazmidok jelenlétéről. A talimogene laherparepvec létrehozása érdekében végzett genetikai módosítások nem befolyásolják a vírus környezetre gyakorolt hatását.
Balesetelhárítás - A talimogene laherparepvec a HSV-1 gyengített változata, amelyet úgy módosítottak, hogy szelektíven a daganatsejtekben replikálódjon. Számottevő szakirodalom áll rendelkezésre arról, hogy az ICP34.5-deletált HSV-1-et széles körben alkalmazták eseménytelenül állatoknál és embereknél. Mivel az egészséges sejtekben a vírus attenuált, igen kevéssé valószínű, hogy az expozíció replikációhoz és szóródáshoz vezetne azok körében, akiket nem szándékozunk kezelni. Így tehát a terjedés valószínűsége igen csekély. Abban a valószínűtlen esetben, ha egy nem szándékolt humán recipiensre vivődne át a talimogene laherparepvec, az érintett személy törzskönyvezett vírusellenes szerekkel, például aciklovirrel kezelhető, ha klinikailag indokolt, az elsődleges fertőzés tüneteinek csökkentése és (ha ezt szükségesnek ítélik) az esetleges kiújulás megelőzése érdekében. A további terjedés oktatási anyagok segítségével korlátozható: ezek lehetővé teszik, hogy az érintett személyek felismerjék a fertőzést, illetve hogy megtudják, milyen megelőző intézkedésekkel lehet megakadályozni a velük szoros kapcsolatba kerülő személyekre történő átvitelt. A talimogene laherparepvec terjedése nem szándékolt humán recipiensekre nagy valószínűséggel csak egyedi esetekre korlátozódik, elszigetelt földrajzi helyeken. A széles körben terjedő fertőzés kockázata elhanyagolható.
Publikus - Igen
Kérelmező neve - Amgen Kft.
Engedély típusa - GM szervezetek és azokból előállított termékek nem forgalomba hozatali célú kibocsátása
Felhasználható szervezet(ek) - T-VEC attenuált HSV-1 JS1 vírus és humán GM-CSF gén kombinációja (A T-VEC az attenuált HSV-1 JS1 vírus genom módosításaival és a humán GM-CSF gén kombinálásával létrehozott konstrukció.)
Feltöltött határozat - OGYEI_10170-7_ANGEN kibocsatas.pdf.pdf
Felelős vezető(k) neve - Steven Mouton
Kapcsolódó határozat - OGYI/45000-8/2014 - Géntechnológiával módosított szervezetek nem forgalomba hozatali célú kibocsátása