OGYÉI/29944-6/2020

Géntechnológiai módosítást végző létesítmény engedélyének megújítása
Módosító Módosítás dátum
Virág Ágota 2021-06-02 16:59:39
Mező neve Eredeti érték Megváltozott érték
Határozat száma - OGYÉI/29944-6/2020
Határozat címe - Géntechnológiai módosítást végző létesítmény engedélyének megújítása
Évszám - 2020
Határozat típusa - Engedélyező határozat
Kiadmányozás dátuma - 2020-07-03
Kérelmező címe - 2100 Gödöllő, Aulich Lajos u. 26.
Létesítmény címe - 2100 Gödöllő, Szent-Györgyi A. u. 4.
Tevékenységbe bevont laborok - 169-es tároló helyiség Molekuláris biológia
Biztonsági elszigetelési szint - 1. szint
Környezeti kockázatértékelés - A tevékenység során létrehozott transzgénikus GMO származékok nem jelentenek az eredeti recipiens szervezetnél nagyobb környezeti, illetve humán egészségügyi kockázatot. A molekuláris, mikrobiális és sejtgenetikai, virológiai laboratóriumi, állatházi munkavédelmi, sterilitási szabályok betartása esetén nem jelentenek környezeti, illetve humán egészségügyi kockázatot
Balesetelhárítás - Az alkalmazott GMM szervezet kijutása az üzemi ill. laboratóriumi terekből az alábbiak miatt kizárt: • az alkalmazásban lévő eljárás garantálja minden élő sejt inaktiválását • az alkalmazott gazdaszervezet nem képes túlélésre a normál környezetben 1. A géntechnológiával módosított szervezetek elleni védekezés módszerei és eljárásai nem várt terjedés esetén: Az alkalmazott gazdaszervezet nem képes túlélésre a normál környezetben ezért külön beavatkozás nem szükséges. 2.Az érintett területek szennyezés mentesítésének módszerei, például géntechnológiával módosított szervezetek kiirtása: Az alkalmazott gazdaszervezet nem képes túlélésre a normál környezetben ezért külön beavatkozás nem szükséges. 3.A terjedés alatt vagy után az érintett növények, állatok, a talaj stb. eltávolításának vagy megtisztításának módszerei: Az alkalmazott gazdaszervezet nem képes túlélésre a normál környezetben, ezért külön beavatkozás nem szükséges. 4.A terjedésben érintett terület elszigetelésének módszerei: Az alkalmazott gazdaszervezet nem képes túlélésre a normál környezetben, ezért külön elszigetelési intézkedés nem szükséges 5. Tervek az emberi egészség és a környezet védelmére nem kívánt hatás esetében: Az alkalmazott gazdaszervezet nem képes túlélésre a normál környezetben, ezért külön terv nem szükséges.
Publikus - Igen
Kérelmező neve - BioTalentum Tudásfejlesztő Kft.
Engedély típusa - Géntechnológiai módosítást végző létesítmény létrehozása
Felhasználható szervezet(ek) - Rák őssejtek előállítása (-) / Humán Betegség Modellek előállítása indukált pluripotens sejtvonalak előállításával (-)
Feltöltött határozat - OGYÉI_29944-6_2020_BioTalentum létesítmény létrehozása.pdf.pdf
Felelős vezető(k) neve - Dr. Dinnyés András