TMF/218-14/2018

Géntechnológiával módosított szervezetek 2. biztonsági elszigetelési szintű zárt rendszerben történő felhasználásának engedélyezése a Szegedi Tudományegyetem részére
Módosító Módosítás dátum
Virág Ágota 2019-04-03 09:34:14
Mező neve Eredeti érték Megváltozott érték
Határozat száma - TMF/218-14/2018
Határozat címe - Géntechnológiával módosított szervezetek 2. biztonsági elszigetelési szintű zárt rendszerben történő felhasználásának engedélyezése a Szegedi Tudományegyetem részére
Évszám - 2018
Határozat típusa - Engedélyező határozat
Kiadmányozás dátuma - 2018-07-27
Kérelmező címe - 6720 Szeged, Dugonics tér 13.
Biztonsági elszigetelési szint - 2. szint
Környezeti kockázatértékelés - A zárt rendszerű kezelés során a genetikailag módosított organizmusok nem jelentenek semmilyen veszélyforrást. A génmódosított egerek nem térnek el az általánosan használt laboratóriumi egerektől, sem patogenitás, sem allergenitás, sem toxicitás szempontjából nem jelentenek kockázatot. Elszabadulás esetén az állatok elpusztulnak, ezért a környezetre közvetlen veszélyt nem jelentenek.
Balesetelhárítás - A genetikailag módosított organizmusok esetleges kijutása a szabályok betartásával könnyen megakadályozható. Az állatház működési jellemzőiből adódóan nem fordulhat elő , hogy az állattartó dobozok úgy vannak nyitva, hogy egyidejüleg az állatház ajtaja is nyitva lenne, így az izoláció megoldható és az elszabadulás kockázata elhanyagolható. Amennyiben a tartódobozból mégis elszabadulna egy egyed, úgy az esetleges kontamináció megelőzése céljából az állatokat az állatgondozó terminálja.
Publikus - Igen
Kérelmező neve - z
Engedély típusa - GM szervezetek és azokból előállított termékek zárt rendszerű felhasználása
Felhasználható szervezet(ek) - Humán eredetű sejtvonalak (humán neuroblasztóma (SH-SY5Y) és HEK 293) / egér (Mus musculus) (APP/PS1 egér törzs)
Feltöltött határozat - TMF_218-14_2018.pdf.pdf
Felelős vezető(k) neve - Prof. Dr. Szabó Gábor, Dr. Fülöp Lívia