TMF/426-10/2017

Géntechnológiával módosított szervezetek nem forgalomba hozatali célú kibocsájtásának engedélyezése
Évszám

2017

Kérelmező neve

Ceva-Phylaxia Oltóanyagtermelő Zrt.

Kiadmányozás dátuma

2017-07-04

Kérelmező címe

1107 Budapest, Szállás utca 5.

Határozat típusa

Engedélyező határozat

Engedély típusa

GM szervezetek és azokból előállított termékek nem forgalomba hozatali célú kibocsátása

Felhasználható szervezet és leírása

baromfihimlő vírus (Fowl poxvirus – FPV) Cutter törzs

Létesítmény neve

Bábolna Tetra Kft.

Biztonsági elszigetelési szint

-

Kibocsátás helye

Bábolna Tetra Kft. nevelőtelep : 9485 Nagycenk, Kiscenki út 60. tojótelep 1: 9661 Uraiújfalú, Hrsz.: 023/4 tojótelep 2: 8392, Zalavár, Koordináták: 4973906, 1012222

Környezeti kockázatértékelés

A vakcina keltetőben történő kiömlése esetén a kiömlött mennyiség kicsi, a feltakarítás és a fertőtlenítés pedig könnyen elvégezhető; az alkalmazott keltetői higiéniai rendszabályokat figyelembe véve állatok nem kerülhetnek érintkezésbe a kiömlött vakcinával; A gazdaságban a kiömlött vakcina rovarok és por által felvett mennyiségei szükségszerűen nagyon kicsik. A GMO nem replikálódik emlősökben és madarakban, csirkék és pulykák kivételével, melyekre nézve viszont ártalmatlan.

Balesetelhárítás

A fel nem használt vakcinát a Vizsgálatvezető visszajuttatja a Megbízónak. Minden fel nem használt anyagot, vakcinát tartalmazó edényeket és a vakcinázási eljáráshoz használt eszközöket egy megfelelő fertőtlenítőszer oldatában (például klóros alapú fertőtlenítőszerben) kell fertőtleníteni. Elhullás jelentkezése esetén az elhullott jércék tetemeit naponta összegyűjtik és zárt tartályokban tárolják. A hullákat kéthetente egyszer vagy szükség esetén ennél gyakrabban az ezzel megbízott cég szállítja el és ártalmatlanítja.

Határozat letöltése

Letöltés TMF_426-10_2017.pdf

Felelős vezető(k) neve
  • Dr. Jean de Foucauld