BGMF/3-16/2020

Géntechnológiai módosítást végző 2. biztonsági elszigetelési szintű létesítmény létrehozásának engedélyezése a Pharmahungary 2000 Kísérletes és Klinikai Kutatásfejlesztési Kft. részére
Évszám

2020

Kérelmező neve

Pharmahungary 2000 Kísérletes és Klinikai Kutatásfejlesztési Kft.

Kiadmányozás dátuma

2020-02-12

Kérelmező címe

Csongrád-Csanád megye, 6722 Szeged, Hajnóczy u.6.

Határozat típusa

Engedélyező határozat

Engedély típusa

Géntechnológiai módosítást végző létesítmény létrehozása

Felhasználható szervezet és leírása

egér (Mus musculus) P66 knock out egér ; PXDNL egér; PCSK9 knock out egér; MAO-B knock out egér ; Cx43 knock out egér

Létesítmény neve

Szegedi Tudományegyetem, Általános Orvostudományi Kar, Farmakológiai és Farmakoterápiai Intézet; - Semmelweis Egyetem, Farmakológiai és Farmakoterápiás Intézet

Létesítmény címe

6720 Szeged, Dóm tér 12.; 1089 Budapest, Orczy út 2-4.

Tevékenységbe bevont laborok

- Szegedi Tudományegyetem, Általános Orvostudományi Kar, Farmakológiai és Farmakoterápiai Intézet: helyiségek: II. emelet: (10) Labor H; (11) Labor K, (14) Kiértékelő helyiség - Semmelweis Egyetem, Farmakológiai és Farmakoterápiás Intézet: helyiségek: V. emelet: 503 (állatház)

Biztonsági elszigetelési szint

2. szint

Környezeti kockázatértékelés

A módosított gén semmilyen kárt nem okoz az emberekben, állatokban vagy növényekben és semmilyen káros hatása nincs a természetre esetleges kölcsönhatás esetén. Az állatok nem tudnak megtelepedni vagy elterjedni a környezetben, mivel zárt ketrecekben vannak tartva. A zárt helyiségek miatt a ketrecekből esetlegesen kiszabaduló állat nem tud kijutni a környezetbe. Génállományt nem juttatnak az állatokba, a módosítás nincs káros hatással a génmódosított egerekre, sem más szervezetre. A módosított génállomány természetes úton történő átvitelének kockázata nem áll fenn, mert a génmódosított egerek a vad típusú egerektől elkülönítve vannak elhelyezve, valamint a génmódosított egerek a módosítást nem tudják átörökíteni a velük esetlegesen kapcsolatba kerülő vad típusú egereknek.

Balesetelhárítás

A génmódosított egér harapása ugyanolyan betegségeket okozhat, mint egy nem génmódosított, vad típusú egér harapása. Az esetleges betegségek kialakulása hatékonyan megelőzhető, mivel a kísérletben részt vevő kutatók és asszisztensek védő felszerelést viselnek. Az állatok izolált, egyedileg szellőztetett ketrec rendszerben vannak elhelyezve.

Határozat letöltése

Letöltés BGMF_3-16_2020.pdf

Felelős vezető(k) neve
  • Dr. Giricz Zoltán
  • Dr. Bencsik Péter