BGMF/4-13/2020

Géntechnológiával módosított szervezetek 2. biztonsági elszigetelési szintű zárt rendszerben történő felhasználásának engedélyezése a Pharmahungary 2000 Kísérletes és Klinikai Kutatásfejlesztési Kft. részére
Évszám

2020

Kérelmező neve

Pharmahungary 2000 Kísérletes és Klinikai Kutatásfejlesztési Kft.

Kiadmányozás dátuma

2020-03-26

Kérelmező címe

Csongrád-Csanád megye, 6722 Szeged, Hajnóczy u. 6.

Határozat típusa

Engedélyező határozat

Engedély típusa

GM szervezetek és azokból előállított termékek zárt rendszerű felhasználása

Felhasználható szervezet és leírása

egér (Mus musculus) P66 knock out; PXDNL; PCSK9 knock out; MAO-B knock out; Cx43 knock out

Létesítmény neve

Szegedi Tudományegyetem, Általános Orvostudományi Kar, Farmakológiai és Farmakoterápiai Intézet; - Semmelweis Egyetem, Farmakológiai és Farmakoterápiás Intézet

Létesítmény címe

6720 Szeged, Dóm tér 12.; 1089 Budapest, Orczy út 2-4.

Tevékenységbe bevont laborok

- Szegedi Tudományegyetem, Általános Orvostudományi Kar, Farmakológiai és Farmakoterápiai Intézet: helyiségek: II. emelet: (10) Labor H; (11) Labor K, (14) Kiértékelő helyiség - Semmelweis Egyetem, Farmakológiai és Farmakoterápiás Intézet: helyiségek: V. emelet: 503 (állatház)

Biztonsági elszigetelési szint

2. szint

Tervezett felhasználás

Tudományos kutatás a szívizom infarktus egyes fehérjékre kiterjedő hatásának feltárására és azok szerepének megállapítására.

Környezeti kockázatértékelés

A módosított gén semmilyen kárt nem okoz az emberekben, állatokban vagy növényekben és semmilyen káros hatása nincs a természetre esetleges kölcsönhatás esetén. Az állatok nem tudnak megtelepedni vagy elterjedni a környezetben, mivel zárt ketrecekben vannak tartva. A zárt helyiségek miatt a ketrecekből esetlegesen kiszabaduló állat nem tud kijutni a környezetbe. Génállományt nem juttatnak az állatokba, a módosítás nincs káros hatással a génmódosított egerekre, sem más szervezetre. A módosított génállomány természetes úton történő átvitelének kockázata nem áll fenn, mert a génmódosított egerek a vad típusú egerektől elkülönítve vannak elhelyezve, valamint a génmódosított egerek a módosítást nem tudják átörökíteni a velük esetlegesen kapcsolatba kerülő vad típusú egereknek.

Balesetelhárítás

A génmódosított egér harapása ugyanolyan betegségeket okozhat, mint egy nem génmódosított, vad típusú egér harapása. Az esetleges betegségek kialakulása hatékonyan megelőzhető, mivel a kísérletben részt vevő kutatók és asszisztensek védő felszerelést viselnek. Az állatok izolált, egyedileg szellőztetett ketrec rendszerben vannak elhelyezve.

Határozat letöltése

Letöltés BGMF_4-13.pdf

Felelős vezető(k) neve
  • Dr. Giricz Zoltán
  • Dr. Bencsik Péter