OGYÉI/53949-10/2016

Géntechnológiával módosított szervezetek nem forgalomba hozatali célú kibocsátásának engedélyezése
Módosító Módosítás dátum
Virág Ágota 2020-09-16 14:09:49
Mező neve Eredeti érték Megváltozott érték
Határozat száma - OGYÉI/53949-10/2016
Határozat címe - Géntechnológiával módosított szervezetek nem forgalomba hozatali célú kibocsátásának engedélyezése
Évszám - 2016
Határozat típusa - Engedélyező határozat
Kiadmányozás dátuma - 2017.04.25.
Kérelmező címe - via Olgettina 58., 20132, Milanó, Olaszország
Létesítmény neve - Szent László Kórház
Létesítmény címe - 1097 Budapest, Albert Flórián út 5-7.
Tevékenységbe bevont laborok - 22-es épület (Hematológiai és Őssejt transzplantációs osztály) III. elemet (steril boxok), II. emelet (poszttranszplantációs részleg)
Kibocsátás célja - Randomizált III. fázisú vizsgálat, amelynek célja a haploidentikus donorból nyert hemopoetikus őssejt transzplantáció hatásainak vizsgálata az akut leukémiában szenvedő tumor kezelése érdekében.
Kibocsátás helye - Szent László Kórház (1097 Budapest, Albert Flórián út 5-7.) 22-es épület (Hematológiai és Őssejt transzplantációs osztály) III. elemet (steril boxok), II. emelet (poszttranszplantációs részleg)
Környezeti kockázatértékelés - A megfelelő pácienseken kívül a TK-sejtek szándékos kibocsátása és elterjedése nem várható. A páciensnek történő adagolása intravénás úton történik szigorú aszeptikus körülmények között. A TK-sejtek csak speciális laboratórium körülmények között, a donorban vagy a kijelölt páciens szervezetében képesek a túlélésre. A kezelt betegekkel kapcsolatos balesetek és az azt követő vérzés nem zárható ki. Ugyanakkor, a vérsejtek nem képesek a szervezeten kívüli túlélésre.A TK-sejtek kölcsönhatása a környezetben élő nem célszervezetekkel, beleértve a versenytársakat, a prédákat, a gazdákat, a szimbiózisban élő szervezeteket, a ragadozókat, a parazitákat és a kórokozókat, nem várható.
Balesetelhárítás - Amennyiben egy páciens vagy dolgozó véletlenül kontaktusba kerül a TK-sejtekkel szivárgás vagy tűszúrás esetén, a fertőző ágensekre vonatkozó standard eljárásokat kell elvégezni. Szivárgás esetén a területen tartózkodó egyéb személyeket figyelmeztetni kell, és nem léphetnek be a területre. A kiömlött folyadék tisztításához megfelelő védőfelszerelést, szemüvegeket és kesztyűt kell viselni. A TK-sejtek érzékenyek minden standard mosószerre és nem élettani körülményekre, mint a nem semleges ph-tartomány, ezért kiegészítő módszerek nem szükségesek.
Publikus - Igen
Kérelmező neve - MolMed S.p.A./HungaroTrial CRO
Engedély típusa - GM szervezetek és azokból előállított termékek nem forgalomba hozatali célú kibocsátása
Felhasználható szervezet(ek) - Haploidentikus donorokból származó T-limfociták, melyek hordozzák a Herpes Simplex Virus timidin kináz génjének egy módosított változatát. (A mutáns gént módosított Moloney Leukemia Virus segítségével vitték be. A TK gén ganciclovir/valganciclovir hatására indukálható és az indukció következtében a bejuttatott T limficiták (TK sejtek) elpusztulnak meggátolva ezáltal a host vs graft reakciót. A T sejtekbe bevitt vektor neve: SFCMM-3 Mut2 #48.)
Feltöltött határozat - OGYÉI_53949_10_2016_HungaroTRial_kibocsátás.pdf.pdf
Felelős vezető(k) neve - Dr. Reményi Péter