BGMF/79-18/2020

Géntechnológiával módosított szervezetek 2. biztonsági elszigetelési szintű zárt rendszerben történő felhasználásának engedélyezése a Ceva-Phylaxia Oltóanyagtermelő Zrt. részére
Évszám

2020

Kérelmező neve

Ceva-Phylaxia Oltóanyagtermelő Zrt.

Kiadmányozás dátuma

2020-04-14

Kérelmező címe

1107 Budapest, Szállás utca 5.

Határozat típusa

Engedélyező határozat

Engedély típusa

GM szervezetek és azokból előállított termékek zárt rendszerű felhasználása

Felhasználható szervezet és leírása

Salmonella enteritidis 147 ∆acrABacrEFmdtABC Salmonella typhimurium 112910a ∆acrABacrEFmdtABC

Biztonsági elszigetelési szint

2. szint

Tervezett felhasználás

A Salmonella enteritidis 147 ∆acrABacrEFmdtABC és Salmonella typhimurium 112910a ∆acrABacrEFmdtABC vakcina törzsek felhasználásának célja a törzsek elszaporítása további klinikai és analitikai vizsgálatokhoz. A várható eredmény egy Salmonellózis elleni élő vakcina kifejlesztése.

Környezeti kockázatértékelés

A Salmonella enteritidis és Salmonella typhimurium a melegvérű gazdaszervezetek béltraktusában szaporodik. Kikerülve a környezetbe hosszabb ideig képes túlélni, de ott jellemzően nem szaporodik. Az attenuált törzsek a multidrog efflux fehérjéket érintő deléciók miatt sokkal érzékenyebbek a környezeti hatásokra, így a túlélési és terjedési képességük a vad típusú törzsekénél jelentősen kisebb. A módosított szervezettel végzendő tevékenység 2. biztonsági elszigetelési osztályba sorolt laboratóriumi körülmények között zajlik, jellege nem lépi túl a szokásos laboratóriumi nagyságrendű munka kereteit, így a kitettség mértéke is ennek megfelelő.

Balesetelhárítás

A hulladékok kezelése szabványműveleti eljárásoknak megfelelően történik. A tevékenységből származó hulladékok gyűjtése egyszer használatos hulladékgyűjtő eszközökben történik. Amennyiben a hulladéknak folyékony összetevője is van, úgy csak dupla csomagolásban, műanyag zsákban és légmentesen zárandó műanyag badellába csomagolják. A hulladékot olyan módon adják ki az üzemből, hogy abban, élő, szaporodásra képes géntechnológiával módosított mikroorganizmus nem marad.

Határozat letöltése

Letöltés BGMF_79_18.pdf

Felelős vezető(k) neve
  • Dr. Tenk Miklós