BGMF/247-11/2020

Géntechnológiával módosított szervezetek nem forgalomba hozatali célú kibocsátásának engedélyezése a Ceva-Phlylaxia Oltóanyagtermelő Zrt. részére
Módosító Módosítás dátum
Virág Ágota 2020-09-01 08:50:42
Mező neve Eredeti érték Megváltozott érték
Határozat száma - BGMF/247-11/2020
Határozat címe - Géntechnológiával módosított szervezetek nem forgalomba hozatali célú kibocsátásának engedélyezése a Ceva-Phlylaxia Oltóanyagtermelő Zrt. részére
Évszám - 2020
Határozat típusa - Engedélyező határozat
Kiadmányozás dátuma - 2020-08-31
Kérelmező címe - 1107 Budapest, Szállás utca 5.
Létesítmény neve - Prophyl Kft.
Létesítmény címe - 7711 Bár, 045/7 hrsz.
Kibocsátás célja - A munka célja a baromfipestis-vírus F génjét, valamint az alacsony patogenitású madárinfluenza vírus H9 altípusának HA génjét kifejező, géntechnológiával módosított pulykaherpeszvírust tartalmazó R062 kísérleti vakcina biztonságosságának és hatékonyságának vizsgálata broiler csirkében.
Kibocsátás helye - Prophyl Kft. 7711 Bár, 045/7 hrsz.
Környezeti kockázatértékelés - Az emberi és környezeti kockázatelemzés eredménye azt mutatta, hogy a közegészségügyi és környezeti kockázatok elhanyagolhatóak az R062-es vakcina törzzsel kapcsolatban. Az emberi kitettség korlátozott a vakcinát beadó vagy a vakcinázott állatokkal dolgozó személyekre, de még ezen személyekre is a GMO nem patogén. A GMO biztonságos a célállaton (csirke) és biztonságos a pulykák számára is a terjedést követően. A vírus nem terjed vakcinázott csirkéről fácánokra és galambokra. A genetikai módosítás nem változtatta meg az R062 törzs terjedési és terjesztési tulajdonságait A pulykaherpeszvírus nem képes szaporodni emlős sejtekben és a genetikai módosítás sem változtatott ezen.
Balesetelhárítás - A vakcinázás során esetlegesen kiömlő vakcina nedvszívó anyaggal kerül felitatásra, majd a vizsgálati helyszínen szokásosan használt fertőtlenítőszerrel fertőtlenítésre. A tisztítás során felhasznált anyag a vizsgálati helyszín fertőző hulladékok megsemmisítésére vonatkozó eljárása szerint ártalmatlanításra kerül. Az állatházak a vizsgálati helyszínen érvényben lévő takarítási, fertőtlenítési módszerei alapján kerülnek fertőtlenítésre. A vakcinázás során felhasznált ampullák és egyéb felszerelések zárt hulladékgyűjtőbe, majd pedig ártalmatlanításra kerülnek.
Publikus - Igen
Kérelmező neve - Ceva-Phylaxia Oltóanyagtermelő Zrt.
Engedély típusa - GM szervezetek és azokból előállított termékek nem forgalomba hozatali célú kibocsátása
Felhasználható szervezet(ek) - Pulykaherpeszvírust tartalmazó R062 kísérleti vakcina (amely kifejezi a baromfipestis-vírus (NDV) fúziós (F) génjét és az alacsony patogenitású madárinfluenza H9 altípusa (LPAIV H9) hemagglutinin fehérjéjét (HA) kódoló gént)
Feltöltött határozat - BGMF_247_11_Ceva kibocsátás_Prophyl Kft..pdf.pdf
Felelős vezető(k) neve - Dr. Gyuró Zsuzsanna, Dr. Halas Máté