OGYÉI/19617-11/2020

Géntechnológiával módosított szervezetek nem forgalomba hozatali célú kibocsátásának engedélyezése
Módosító Módosítás dátum
Virág Ágota 2020-09-30 14:52:50
Mező neve Eredeti érték Megváltozott érték
Határozat száma - OGYÉI/19617-11/2020
Határozat címe - Géntechnológiával módosított szervezetek nem forgalomba hozatali célú kibocsátásának engedélyezése
Évszám - 2020
Határozat típusa - Engedélyező határozat
Kiadmányozás dátuma - 2020.08.10.
Kérelmező címe - 8 HaSatat St., Modi’in 7178106, Izrael
Kibocsátás helye - Pécsi Egyetem, Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika (7624 Pécs, Édesanyák útja 17.) Magyar Honvédség Egészségügyi Központ,Onkológiai Osztály (1062 Budapest, Podmaniczky utca 109-111.) Debreceni Egyetem, Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika (4032 Debrecen, Nagyerdei krt. 98.)
Környezeti kockázatértékelés - A más fajokba való génátvitel lehetősége minimális a GMO tervezett klinikai felszabadításának feltételei között. A GMO-t szabványos kórházi/klinikai kórteremben adják be az alanyoknak, és valószínűtlen, hogy kapcsolatba kerül más állatfajokkal. A géntranszfer esélyét tovább csökkentik a GMO fenotípusos jellemzői, az, hogy szaporodásra képtelen, így nem patogén. Az adeno 5 gazdaszervezete kizárólag az ember, ezért más szervezetekkel való kölcsönhatás nem várható. Ezen kívül a GMO által hordozott genetikai információ epikromoszomális marad a fertőzött sejtekben, így kiküszöbölve a vírus DNS integrációját a gazdaszervezet genomjába.
Balesetelhárítás - Felületre kiömölve, a szokásos fertőtlenítő szerek alkalmasak a szennyeződés- mentesítésre. A betegeknél a klinikai protokoll szerint monitorozzák a nemkívánatos események és a súlyos nemkívánatos események bekövetkezését. A kórházi személyzet és a vizsgálat megbízója mindegyik súlyos nemkívánatos eseményt dokumentálja és értékeli, és szükség esetén értesítik az egészségügyi hatóságokat. A környezet védelmére külön tervet a fent nevezett okokból nem tartottak szükségesnek.
Publikus - Igen
Kérelmező neve - Vascular Biogenics Ltd.
Engedély típusa - GM szervezetek és azokból előállított termékek nem forgalomba hozatali célú kibocsátása
Felhasználható szervezet(ek) - Adenovírus 5 alapú vaktort tartalmazó készítmény (Az adenovírus 5-ös szerotípusának genomját módosították. A vírus szaporodásáért felelős gént kitörölték, ennek helyébe illesztették be az emberi TNF Receptor 1 és Fas génből alkotott kiméra szekvenciát. Továbbá, a vírus vektorba olyan promoter szekvenciát illesztettek mely következtében a beillesztett gén kiméráról átíródó fehérje specifikusan, angiogén endoteliális sejtekben fog kifejeződni. Ezáltal, tumoros miliőben, az újonnan képződő angiogén erek sejtjei elhalnak, amely a tumor hatékony kiéheztetéséhez vezet. Vagyis a tumor területén leáll a tápanyagok és az oxigén áramlása, ugyanakkor, a test egészséges szövetei nem károsodnak.)
Feltöltött határozat - OGYEI_19617-11_Vascular_kibocsátás.pdf.pdf
Felelős vezető(k) neve - Prof.Dr. Koppán Miklós, Prof. Dr. Pápai Zsuzsanna, Dr. Lampé Rudolf