BGMF/108-18/2021

Géntechnológiai módosítást végző 1. biztonsági elszigetelési szintű létesítmény létrehozásának engedélyezése az Agroferm Zrt. részére
Évszám

2021

Kérelmező neve

Agroferm Zrt.

Kiadmányozás dátuma

2021-03-11

Kérelmező címe

Hajdú-Bihar vármegye, 4183 Kaba, Nádudvari útfél 086/42

Határozat típusa

Engedélyező határozat

Engedély típusa

Géntechnológiai módosítást végző létesítmény létrehozása

Felhasználható szervezet és leírása

Élesztő (Saccharomyces cerevisiae) Germass (Germakrén-D-t tartalmaz) előállítása fermentációval: Saccharomyces cerevisiae CEN.PK2 törzs fermentálása, a fermentlé feldolgozása, a fermentlé inaktiválását követően a biomassza égetéssel történő ártalmatlanítása

Létesítmény neve

Agroferm Zrt.

Létesítmény címe

4183 Kaba, Nádudvari útfél 086/42

Tevékenységbe bevont laborok

Fermentációs üzem (Minőség ellenőrzési laboratórium; Mikrobiológiai laboratórium 1.; Steril előtér; Steril Szoba; Mikrobiológiai laboratórium 2.; Mosogató helyiség üvegeszközök számára) Izolációs üzem Kiszolgáló üzemek (Szennyvíztisztító telep: levegőztető medence, közbülső medence, kiegyenlítő medence, szennyvíz előkezelő medence, szennyvíz kezelő medence)

Biztonsági elszigetelési szint

1. szint

Környezeti kockázatértékelés

A Saccharomyces cerevisiae CEN.PK2 törzs nem patogén, biztonságos laboratóriumi felhasználási múlttal rendelkezik. Az inszertek, vektorok és expresszált gének nem tekinthetőek károsnak, és nem képesek megváltoztatni a befogadó gazdaszervezet patogenitását, túlélési képességét. A géntechnológiával módosított mikroorganizmus nem jelent kockázatot sem emberre, sem állatok, sem növények egészségére vagy a környezetre.

Balesetelhárítás

A keletkező hulladékokat mindig az arra kijelölt feliratozott gyűjtőedényben gyűjtik. Minden a labor területéről származó, a fermentációt követően a géntechnológiával módosított élő szervezetet tartalmazó anyagot (amely biomasszát tartalmazó melléktermék vagy rontott fermentlé lehet) autoklávban vagy nagyobb mennyiség esetén a fermentációs üzem területén lévő inaktiváló tartályban hőkezeléssel inaktiválják. A szennyezett szilárd hulladékokat, például az egyszer használatos műanyag eszközöket, papírtörlőt, Petri-csészét autoklávozható tasakban gyűjtik, majd szintén autoklávozzák.

Határozat letöltése

Letöltés BGMF_108_18_2021_Agroferm_létesítmény.pdf

Felelős vezető(k) neve
  • Dr. Horváth Zoltán
  • Csongárné Péli Enikő