BGMF/6/2023

Géntechnológiával módosított szervezetek 2. biztonsági elszigetelési szintű zárt rendszerben történő felhasználásának engedélyezése a Szegedi Biológiai Kutatóközpont, Biofizikai Intézet részére
Évszám

2023

Kérelmező neve

Szegedi Biológiai Kutatóközpont

Kiadmányozás dátuma

2023-02-06

Kérelmező címe

Csongrád-Csanád vármegye, Temesvári krt. 62.

Határozat típusa

Engedélyező határozat

Engedély típusa

GM szervezetek és azokból előállított termékek zárt rendszerű felhasználása

Felhasználható szervezet és leírása

egér (Mus musculus) BALB/c és C57BL/6 törzsek; Tg(Cspg4-DsRed.T1 átkeresztezve BALB/c, C57BL/6 és FVB/Ant:TgCAG-yfp_sb#27 háttérre, B6.Cg-Tg(Gfap-cre)73.12Mvs/J, B6;129S-Gt(ROSA)26Sortm95.1(CAG-GCaMP6f)Hze/J, CLDN5-icre/ERT2,FVB/Ant:TgCAG-yfp_sb#27 és B6.Cg-Gt(ROSA)26Sortm14(CAG-tdTomato)Hze/J patkány (Rattus norvegicus) - szövetek és sejtek genetikailag módosított egérből és patkányból származnak sejttenyészetek genetikailag módosított állati és emberi eredetű

Létesítmény neve

Biofizikai Intézet

Létesítmény címe

6726 Szeged, Temesvári krt. 62.

Biztonsági elszigetelési szint

2. szint

Tervezett felhasználás

Az agyi erek alkotásában résztvevő és ezekkel kölcsönhatásban levő sejttípusuk működését vizsgálják fiziológiai és patológiás körülmények között. Ezek a sejtek: endotél sejtek, periciták, asztrociták, mikroglia és idegsejtek. Fő kutatási irány ezen sejtek működésbeli és szerkezeti vizsgálata, valamint a sejtek közötti kommunikáció vizsgálata gyulladásos körülmények között, agyi metasztázis kialakulása, illetve az öregedéssel kapcsolatos folyamatok során.

Környezeti kockázatértékelés

A kutatás során felhasznált genetikailag módosított állatok és sejttenyészetek nem hordoznak olyan mutációkat, amelyek az emberre vagy a környezetre káros hatással vannak. Az egerek emberi környezetben kártevőnek számítanak, a felhasznált módosított állatok károkozó, szaporodó és túlélő képessége nem nagyobb, mint vadon élő társaiké. A felhasznált vektorrendszerek helyes laboratóriumi gyakorlat mellett nem veszélyesek. Baleset esetén maradandó egészségkárosodás esélye csekély, de természetesen a munkahelyi balesetekre vonatkozó eljárások követése ebben az esetben is kötelező. A felhasználás során esetleg kiömlő sejttenyészet, valamint a munka során keletkező hulladékot hipó oldattal fertőtlenítik, ami elpusztítja a tenyészett sejteket és azok DNS tartalmát is, valamint a kutatás során felhasznált emberi szövetből származó sejttenyészeteket is.

Balesetelhárítás

A Szegedi Biológiai Kutatóközpont hulladékkezelési gyakorlata követi a mindenkori jogszabályokat és a jó laboratóriumi gyakorlat irányelveit. A zárt rendszerű géntechnológiai tevékenységet folytató létesítményben kutatók rendszeres munkavédelmi oktatásban részesülnek. A laboratóriumokban munkavégzés csak a megfelelő védőfelszerelésben folyik.

Nyomonkövetés

Az engedély érvényes: 2032. december 2-ig.

Határozat letöltése

Letöltés BGMF_6_SZBK Biofizikai Intézet_zárt rendzer_.pdf

Felelős vezető(k) neve
  • Dr. Krizbai István