BGMF/515-10/2022

Géntechnológiai módosítást végző 1. biztonsági elszigetelési szintű létesítmény létrehozásának engedélyezése a Nemzeti Népegészségügyi Központ, Közegészségügyi Laboratóriumi Főosztály részére
Évszám

2022

Kérelmező neve

Nemzeti Népegészségügyi Központ

Kiadmányozás dátuma

2022-07-14

Kérelmező címe

Pest vármegye, 1097 Budapest, Albert Flórián út 2-6.

Határozat típusa

Engedélyező határozat

Engedély típusa

Géntechnológiai módosítást végző létesítmény létrehozása / GM szervezetek és azokból előállított termékek zárt rendszerű felhasználása

Felhasználható szervezet és leírása

Élesztő (Saccharomyces cerevisiae) BJ 3505 és BJ 1991 számú törzsek)

Létesítmény neve

Közegészségügyi Laboratóriumi Főosztály, Vízhigiénés Laboratórium

Létesítmény címe

1097 Budapest, Albert Flórián út 2-6.

Tevékenységbe bevont laborok

A épület, II. emelet „régi szárny” 209-211. (A 209-211 szám egy korábban három helyiség összenyitásával kialakított egy légterű laboratórium)

Biztonsági elszigetelési szint

1. szint

Tervezett felhasználás

YES Assey, genetikailag módosított élesztő (Saccharomyces cerevisiae) törzsek felhasználásával ösztrogén vagy azzal homológ molekulák kimutatása vízmintákból.

Környezeti kockázatértékelés

A GM szervezet nem hordoz olyan tulajdonságokat, amelyek a környezetben való megtelepedést és túlélést elősegítenék a természetes változattal szemben. A szervezet terjedése korlátozott, levegőben nem képes magától terjedni, mert ahhoz valamilyen vektor szervezetre (pl. rovar) van szüksége, emiatt a laborból való kijutásának veszélye gyakorlatilag nulla.

Balesetelhárítás

A protokollok betartása esetén a balesetek bekövetkeztének a valószínűsége gyakorlatilag nulla. A mikroorganizmus tulajdonságaiból eredően egy baleset bekövetkezte nem jelent veszélyt a létesítményen kívüli emberek és/vagy környezet számára. A veszély gyakorlatilag nulla. Amennyiben baleset következne be, pl. az élesztőkultúra a laboratóriumban kifolyik, akkor nátrium-hipoklorittal vagy etanollal kezelik a felületet.

Határozat letöltése

Letöltés BGMF_515_10_Nemzeti Népegészségügyi Központ_létesítmény_zárt rendszer.pdf

Felelős vezető(k) neve
  • Törő Károly