BGMF/268-9/2023

Géntechnológiai módosítást végző 1. biztonsági elszigetelési szintű létesítmény létrehozásának engedélyezése a Bay Zoltán Alkalmazott Kutatási Közhasznú Nonprofit Kft. részére
Évszám

2023

Kérelmező neve

Bay Zoltán Alkalmazott Kutatási Közhasznú Nonprofit Kft.

Kiadmányozás dátuma

2023-04-21

Kérelmező címe

1116 Budapest, Kondorfa u. 1. (Csongrád-Csanád vármegye)

Határozat típusa

Engedélyező határozat

Engedély típusa

Géntechnológiai módosítást végző létesítmény létrehozása / GM szervezetek és azokból előállított termékek zárt rendszerű felhasználása

Felhasználható szervezet és leírása

Escherichia coli DH5-alfa

Létesítmény neve

Biotechnológiai Intézet

Létesítmény címe

fióktelep: 6726 Szeged, Derkovits fasor 2.

Tevékenységbe bevont laborok

Alkalmazott Mikrobiológiai Osztály; Biomassza Termelés és Hasznosítási Osztály; Másodlagos Nyersanyagok Hasznosítás Osztály; • Molekuláris biológiai laboratórium: 2. emelet, 105. jelzésű labor (alaprajzon: 204. számú helyiség) • Autoklávozás: 2. emelet (alaprajzon: 221. számú helyiség) • Tároló helyiség: 1. emelet (alaprajzon: 113. számú helyiség)

Biztonsági elszigetelési szint

1. szint

Tervezett felhasználás

Fajtaazonosítás és mennyiségi meghatározás qPCR technika alkalmazásával

Környezeti kockázatértékelés

A DH5-alfa az egyik leggyakrabban használt Escherichia coli K-12 laboratóriumi törzs. A törzset, laboratóriumi klónozási eljárásokhoz fejlesztették ki. Ez a törzs nem kórokozó, nem rendelkezik azokkal a jól ismert patogén mechanizmusokkal, amelyeket az enterális fertőzések többségét okozó Escherichia coli törzsek megkövetelnek. "Természetes" környezete vagy élőhelye nincs, mivel a természetben nem létezik, nem valószínű, hogy túlélnek a gazdaszövetekben és betegséget okoznak.

Balesetelhárítás

Mivel a keletkező géntechnológiával módosított mikroorganizmusok a környezetbe kikerülve életképtelenné válik, ezért nem jelent egészségügyi kockázatot se az élőlényekre, se a környezetre. Amennyiben mégis kifolyik a GMM-t tartalmazó folyadék, azonnal kezelik az érintett felületet.

Határozat letöltése

Letöltés BGMF_268_9_Bay Zoltán létesítmény+zárt rendszerű engedély.pdf

Felelős vezető(k) neve
  • Dr. Kiss István
  • Vörös Andrea
  • Dr. Fehér Balázs
  • Dr. Jankovicsné Urbán Gabriella