| Határozat száma |
- |
BGMF/293-7/2025 |
| Határozat címe |
- |
Géntechnológiával módosított szervezetek 2. biztonsági elszigetelési szintű zárt rendszerben történő felhasználásának engedélyezése a Debreceni Egyetem Természettudományi és Technológiai Kar Molekuláris Biotechnológiai és Mikrobiológiai Tanszék részére |
| Évszám |
- |
2025 |
| Határozat típusa |
- |
Engedélyező határozat |
| Kiadmányozás dátuma |
- |
2025-06-17 |
| Kérelmező címe |
- |
Hajdú-Bihar Vármegye, 4032 Debrecen, Egyetem tér 1. |
| Tevékenységbe bevont laborok |
- |
Élettudományi Épület 1.003-1.005, 1.048-1.053, F101. |
| Biztonsági elszigetelési szint |
- |
2. szint |
| Környezeti kockázatértékelés |
- |
A Fusarium fajok növénypatogének, az Aspergillus flavus is lehet káros növényekre. A Beauveria bassiana rovarpatogén. A genetikai módosításoknál használt markergének egy része antibiotikum rezisztenciát okozó gén. A tervezett genetikai módosítások potenciálisan befolyásolhatják a befogadó szervezet stressz toleranciáját, spórázó képességét és virulenciáját, illetve antimikrobiális hatását. A velük való munka a rájuk vonatkozó biztonsági szabályoknak megfelelően, 2. biztonsági elszigetelési szinten kell, hogy történjen. |
| Balesetelhárítás |
- |
A munkavégzés előtt a munkát végző személy megfelelő kikérdezése minden esetben megtörténik. Fokozottan érzékeny személyek nem dolgozhatnak genetikailag módosított mikroorganizmusokkal. A Fusarium laboratóriumban (Élettudományi Épület 1.049) történő munkavégzés a jogszabályoknak megfelelően kell, hogy történjen. Aspergillus flavus és aflatoxin kockázatok felmérésére készült a Debreceni Egyetemen kockázatbecslés. A genetikailag módosított szervezetek kezelése zárt rendszerű laboratóriumokban, II. veszélyességi fokozatú lamináris fülkében kell, hogy történjen és történik is. |
| Nyomonkövetés |
- |
Érvényes: 2035. május 14. |
| Publikus |
- |
Igen |
| Kérelmező neve |
- |
Debreceni Egyetem |
| Engedély típusa |
- |
GM szervezetek és azokból előállított termékek zárt rendszerű felhasználása |
| Felhasználható szervezet(ek) |
- |
Escherichia coli (_) / Agrobacterium tumefaciens (_) / Saccharomyces fajok (_) / Élesztő (Schizosaccharomyces pombe) (_) / Candida fajok (_) / Pichia pastoris (_) / Aspergillus fajok (_) / Fusarium fajok (_) / Beauveria bassiana (_) |
| Feltöltött határozat |
- |
BGMF_293-7_Debreceni Egyetem_zártrendszer_.pdf.pdf |
| Felelős vezető(k) neve |
- |
Prof. Dr. Pócsi István, Dr. Benkő Zsigmond |