BGMF/79-18/2020

Géntechnológiával módosított szervezetek 2. biztonsági elszigetelési szintű zárt rendszerben történő felhasználásának engedélyezése a Ceva-Phylaxia Oltóanyagtermelő Zrt. részére
Évszám

2020

Kérelmező neve

Ceva-Phylaxia Oltóanyagtermelő Zrt.

Kiadmányozás dátuma

2020-04-14

Kérelmező címe

Pest vármegye, 1107 Budapest, Szállás utca 5.

Határozat típusa

Engedélyező határozat

Engedély típusa

GM szervezetek és azokból előállított termékek zárt rendszerű felhasználása

Felhasználható szervezet és leírása

Salmonella enteritidis 147 ∆acrABacrEFmdtABC Salmonella typhimurium 112910a ∆acrABacrEFmdtABC

Biztonsági elszigetelési szint

2. szint

Tervezett felhasználás

A Salmonella enteritidis 147 ∆acrABacrEFmdtABC és Salmonella typhimurium 112910a ∆acrABacrEFmdtABC vakcina törzsek felhasználásának célja a törzsek elszaporítása további klinikai és analitikai vizsgálatokhoz. A várható eredmény egy Salmonellózis elleni élő vakcina kifejlesztése.

Környezeti kockázatértékelés

A Salmonella enteritidis és Salmonella typhimurium a melegvérű gazdaszervezetek béltraktusában szaporodik. Kikerülve a környezetbe hosszabb ideig képes túlélni, de ott jellemzően nem szaporodik. Az attenuált törzsek a multidrog efflux fehérjéket érintő deléciók miatt sokkal érzékenyebbek a környezeti hatásokra, így a túlélési és terjedési képességük a vad típusú törzsekénél jelentősen kisebb. A módosított szervezettel végzendő tevékenység 2. biztonsági elszigetelési osztályba sorolt laboratóriumi körülmények között zajlik, jellege nem lépi túl a szokásos laboratóriumi nagyságrendű munka kereteit, így a kitettség mértéke is ennek megfelelő.

Balesetelhárítás

A hulladékok kezelése szabványműveleti eljárásoknak megfelelően történik. A tevékenységből származó hulladékok gyűjtése egyszer használatos hulladékgyűjtő eszközökben történik. Amennyiben a hulladéknak folyékony összetevője is van, úgy csak dupla csomagolásban, műanyag zsákban és légmentesen zárandó műanyag badellába csomagolják. A hulladékot olyan módon adják ki az üzemből, hogy abban, élő, szaporodásra képes géntechnológiával módosított mikroorganizmus nem marad.

Határozat letöltése

Letöltés BGMF_79_18.pdf

Felelős vezető(k) neve
  • Dr. Tenk Miklós