BGMF/735-13/2020

Géntechnológiai módosítást végző 1. biztonsági elszigetelési szintű létesítmény létrehozásának engedélyezése az Inpamac Zrt. részére
Évszám

2020

Kérelmező neve

Inpamac Zrt.

Kiadmányozás dátuma

2020-12-17

Kérelmező címe

Csongrád-Csanád vármegye, 6723 Szeged, Római körút 21.

Határozat típusa

Engedélyező határozat

Engedély típusa

Géntechnológiai módosítást végző létesítmény létrehozása

Felhasználható szervezet és leírása

Escherichia coli DH5α kompetens sejt: teljesen biztonságos, recA1 és endA1 mutáns kompetens sejt emlős sejtvonal HEK293

Létesítmény neve

Inpamac Zrt.

Létesítmény címe

6723 Szeged, Római körút 21. , Római Irodaház

Tevékenységbe bevont laborok

G60; G63; G65; Szerver szoba

Biztonsági elszigetelési szint

1. szint

Környezeti kockázatértékelés

A használt mikroorganizmusok a laboratóriumi körülményeken kívül nem életképesek, valamint a fel nem használt minták maradéktalanul elpusztíthatók, így nincsenek olyan ökoszisztémák, amelyekben a mikroorganizmus véletlenül kikerülhetne zárt rendszerű használatból és ott károsodást okozhatna. Nem várható túlélő- és szaporodóképesség, és a módosított mikroorganizmusnak sem várható szóródása a meghatározott ökoszisztémákban, mivel csak laboratóriumi körülmények között életképes. A veszélynek valószínűleg kitett környezet minimális, mivel a hulladékkezelés és megsemmisítés megoldott, valamint a laboratóriumban dolgozók számára nem veszélyesek az alkalmazott módszerek és mikroorganizmusok. Fogékony fajok nincsenek jelen. A használt mikroorganizmusok csak laboratóriumi körülmények között életképesek, a környezetbe kerülve elpusztulnak. A mikroorganizmusok nem képesek a környezet talajának vagy víz összetevőinek fizika-kémiai tulajdonságait megváltoztatni, és nem képesek befolyásolni az ökológiai egyensúlyt.

Balesetelhárítás

A géntechnológiailag módosított élőlényeket zárt rendszerű laboratóriumban kezelik. A munkák során keletkező hulladékok nagy részét sterilizálják (főleg autoklávozással), vagy detergenssel ártalmatlanítják, majd a visszamaradt hulladékot a hatályos szabályozásoknak megfelelően az elszállításukig elszigetelten tárolják. A biológiai eredetű hulladékok elszállítását és ártalmatlanítását szerződéses partner végzi.

Határozat letöltése

Letöltés BGMF_735_13_Inpamac_létesítmény engedély.pdf

Felelős vezető(k) neve
  • Dr. Katona Róbert László