BGMF/735-13/2020

Géntechnológiai módosítást végző 1. biztonsági elszigetelési szintű létesítmény létrehozásának engedélyezése az Inpamac Zrt. részére
Módosító Módosítás dátum
Virág Ágota 2021-01-04 11:10:12
Mező neve Eredeti érték Megváltozott érték
Határozat száma - BGMF/735-13/2020
Határozat címe - Géntechnológiai módosítást végző 1. biztonsági elszigetelési szintű létesítmény létrehozásának engedélyezése az Inpamac Zrt. részére
Évszám - 2020
Határozat típusa - Engedélyező határozat
Kiadmányozás dátuma - 2020-12-17
Kérelmező címe - 6723 Szeged, Római körút 21.
Létesítmény neve - Inpamac Zrt.
Létesítmény címe - 6723 Szeged, Római körút 21. , Római Irodaház
Tevékenységbe bevont laborok - G60; G63; G65; Szerver szoba
Biztonsági elszigetelési szint - 1. szint
Környezeti kockázatértékelés - A használt mikroorganizmusok a laboratóriumi körülményeken kívül nem életképesek, valamint a fel nem használt minták maradéktalanul elpusztíthatók, így nincsenek olyan ökoszisztémák, amelyekben a mikroorganizmus véletlenül kikerülhetne zárt rendszerű használatból és ott károsodást okozhatna. Nem várható túlélő- és szaporodóképesség, és a módosított mikroorganizmusnak sem várható szóródása a meghatározott ökoszisztémákban, mivel csak laboratóriumi körülmények között életképes. A veszélynek valószínűleg kitett környezet minimális, mivel a hulladékkezelés és megsemmisítés megoldott, valamint a laboratóriumban dolgozók számára nem veszélyesek az alkalmazott módszerek és mikroorganizmusok. Fogékony fajok nincsenek jelen. A használt mikroorganizmusok csak laboratóriumi körülmények között életképesek, a környezetbe kerülve elpusztulnak. A mikroorganizmusok nem képesek a környezet talajának vagy víz összetevőinek fizika-kémiai tulajdonságait megváltoztatni, és nem képesek befolyásolni az ökológiai egyensúlyt.
Balesetelhárítás - A géntechnológiailag módosított élőlényeket zárt rendszerű laboratóriumban kezelik. A munkák során keletkező hulladékok nagy részét sterilizálják (főleg autoklávozással), vagy detergenssel ártalmatlanítják, majd a visszamaradt hulladékot a hatályos szabályozásoknak megfelelően az elszállításukig elszigetelten tárolják. A biológiai eredetű hulladékok elszállítását és ártalmatlanítását szerződéses partner végzi.
Publikus - Igen
Kérelmező neve - Inpamac Zrt.
Engedély típusa - Géntechnológiai módosítást végző létesítmény létrehozása
Felhasználható szervezet(ek) - Escherichia coli (DH5α kompetens sejt: teljesen biztonságos, recA1 és endA1 mutáns kompetens sejt) / emlős sejtvonal (HEK293)
Feltöltött határozat - BGMF_735_13_Inpamac_létesítmény engedély.pdf.pdf
Felelős vezető(k) neve - Dr. Katona Róbert László