BGMF/52-6/2021

A Nemzeti Népegészségügyi Központ, Nemzeti Biztonsági Laboratórium géntechnológiai módosítást végző 4. biztonsági elszigetelési szintű létesítmény létrehozásának engedélyére vonatkozó kérelmének engedélyezése
Módosító Módosítás dátum
Virág Ágota 2021-02-10 15:28:22
Mező neve Eredeti érték Megváltozott érték
Határozat száma - BGMF/52-6/2021
Határozat címe - A Nemzeti Népegészségügyi Központ, Nemzeti Biztonsági Laboratórium géntechnológiai módosítást végző 4. biztonsági elszigetelési szintű és 2. biztonsági elszigetelési szintű létesítmény létrehozásának engedélyére vonatkozó kérelmének engedélyezése
Évszám - 2021
Határozat típusa - Engedélyező határozat
Kiadmányozás dátuma - 2021-02-01
Kérelmező címe - 1097 Budapest, Albert Flórián út 2-6.
Létesítmény neve - Nemzeti Biztonsági Laboratórium
Létesítmény címe - 1097 Budapest, Albert Flórián út 2-6.
Tevékenységbe bevont laborok - "H" épület 4., 5., 6., 13., 14., 15., 27. számú helyiségek
Biztonsági elszigetelési szint - 4. szint
Környezeti kockázatértékelés - A létesítmény speciális kialakításánál fogva megfelel a legveszélyesebb, ún. RG-4-be tartozó kórokozókkal való munkára. A laboratóriumi háttér és az alkalmazott intézkedések több mint elégségesek a géntechnológiával módosított szervezetek kiszabadulásának, a laboratóriumban dolgozók megfertőzésének megakadályozására. A kockázatértékelés számba veszi azokat az eseményeket, amelyek a GMO laboratóriumi környezeten kívülre történő kijutásához, a laboratóriumi személyzet és/vagy fogékony szervezet megfertőzéséhez vezethet. A kockázatértékelés során nem található olyan tényező, mely az alkalmazott eljárások és műszaki háttér, képzett személyzet mellett az elfogadható szintnél nagyobb veszélyt jelentene a környezetre vagy az egyénre. A géntechnológiával módosított sejt nem veszélyes a környezetére, a BSL-3/4 vírus nem vesz fel genetikai anyagot a géntechnológiával módosított sejtből. Nem merül fel olyan tényező, amely a szabályok betartása mellett veszélyt jelentene a környezetre/egyénre.
Balesetelhárítás - A bekövetkező balesetek, vészhelyzetek esetében az értesítendők köre, a szükséges teendők a vészhelyzeti intézkedési tervben van foglalva. Kötelező az évenkénti oktatás, a veszélyes terek használatáról, a vészhelyzetek elhárításáról és kezeléséről.
Publikus - Igen
Kérelmező neve - Nemzeti Népegészségügyi Központ
Engedély típusa - Géntechnológiai módosítást végző létesítmény létrehozása
Felhasználható szervezet(ek) - Eukarióta sejtkultúrák (Zöldmajom vesesejt; Cocker spániel vesesejt; Afrikai zöldmajom vesesejt) / Nipah vírus G proteinjét kódoló humán kanyaróvírus vakcina (-)
Feltöltött határozat - BGMF_52_6_Nemzeti Népegészségügyi Közp._létesítmény.pdf.pdf
Felelős vezető(k) neve - Dr. Kis Zoltán, Pályi Bernadett