BGMF/25-10/2021

A Pécsi Tudományegyetem, Szentágothai János Kutatóközpont, Virológiai Laboratórium géntechnológiai módosítást végző 4. biztonsági elszigetelési szintű létesítmény létrehozásának engedélyére vonatkozó kérelmének engedélyezése
Évszám

2021

Kérelmező neve

Pécsi Tudományegyetem

Kiadmányozás dátuma

2021-02-11

Kérelmező címe

Baranya vármegye, 7622 Pécs, Vasvári P. u. 4.

Határozat típusa

Engedélyező határozat

Engedély típusa

Géntechnológiai módosítást végző létesítmény létrehozása

Felhasználható szervezet és leírása

Rekombináns hACE2-Fc fúziós fehérje - egér (Mus musculus) Humán ACE2 receptort a tüdő epitél sejtjeiben túltermelő géntechnológiával módosított egérmodell

Létesítmény neve

Szentágothai János Kutatóközpont, Virológiai Laboratórium

Létesítmény címe

7622 Pécs, Vasvári P. u. 4.

Tevékenységbe bevont laborok

BSL4 laboratórium (alaprajzi szám: SCCE4005), szkafander tároló/ellenőrző helyiség (alaprajzi szám: SCCE4010), közlekedő (alaprajzi szám: SCCE4011), zsilip 1. (alaprajzi szám: SCCE4009), zsilip 2. (alaprajzi szám: SCCE4007), szkafander szárító helyiség/vetkőző (alaprajzi szám: SCCE 4006), zuhanyzó (alaprajzi szám: SCCE4008), belépő/öltöző (alaprajzi szám: SCCE4012), tréning laboratórium (alaprajzi szám: SCCE4029)

Biztonsági elszigetelési szint

4. szint

Környezeti kockázatértékelés

A rekombináns fehérje használatának, illetve genetikailag módosított transzgenikus egerek tesztelésre való használatának csak elhanyagolható (lényegében nincsen) egészségügyi és környezeti kockázata van. A GM egérmodellek SARS-CoV-2 humánpatogén vírussal való fertőzése miatt azonban a 4-es biztonsági elszigetelési szintű követelményeknek kell megfelelni. Ez a humán patogén vírus gyorsan terjed a lakosság körében (világjárvány); gyakran halált okozó megbetegedést okoz; nem áll még rendelkezésre széles körben beadható vakcina és bizonyítottan hatásos gyógykezelés; laboratóriumi használatakor is nagy az aeroszol útján történő fertőzés veszélye. Mindezek miatt még indokolt a BSL4 kockázati besorolása és az annak megfelelő 4-es biztonsági elszigetelési szint és óvintézkedések alkalmazása. A létesítmény olyan építészeti, gépészeti és labortechnológiai rendszerrel rendelkezik, amely messzemenően megfelel a legmagasabb biztonsági szintű követelményeknek. Az alkalmazott laboratóriumi biztonsági berendezések a szigorú műveleti protokollok, magas biztonsági szintű személyi védelem biztosítják a biztonságos, környezeti és egészségügyi kockázatmentes zártrendszerű felhasználást.

Balesetelhárítás

A laboratóriumban keletkező minden hulladék, a BSL-4 szint miatt veszélyes hulladéknak minősül beleértve a GMO hulladékot is. Idetartoznak a fertőtlenítésre használt folyadékok, a rekombináns fehérje maradványokat tartalmazó szilárd hulladékok, állattetemek és a dekontamináló zsilipből távozó fertőtlenítő tartalmú víz is. A laboratóriumban felhasznált folyadékot kannában gyűjtik, dekontamináló zsilipen keresztül jut ki a laboratóriumból. A szilárd anyagok, mint pipetta hegy stb. tűgyűjtőben, illetve autoklávozható zsákban a program lejárta után az autoklávon keresztül jut ki. A fertőtlenítő zuhany vize pedig az épület veszélyes hulladék tárolójába kerül. Az állattetemek műanyag badellában való lefagyasztás után tervezetten, a szállítással összhangban, a fertőtlenítő zuhanyon keresztül kerülnek ki. A laboratóriumból kijutó folyékony, illetve szilárd hulladékot és állattetemet szerződéses partner szállítja el, előre megbeszélt időpontban vagy pedig a rendszeres szállítás során.

Határozat letöltése

Letöltés BGMF_25_10_Pécsi Tudományegyetem_létesítmény.pdf

Felelős vezető(k) neve
  • Prof. Dr. Jakab Ferenc