BGMF/2-6/2023

Géntechnológiával módosított szervezetek 2. biztonsági elszigetelési szintű zárt rendszerben történő felhasználásának engedélyezése a Prophyl Állategészségügyi, Diagnosztikai, Kutató és Szolgáltató Kft. részére
Évszám

2023

Kérelmező neve

Prophyl Állategészségügyi, Diagnosztikai, Kutató és Szolgáltató Kft.

Kiadmányozás dátuma

2023-03-17

Kérelmező címe

Baranya vármegye, 7700 Mohács, Dózsa György utca 18.

Határozat típusa

Engedélyező határozat

Engedély típusa

GM szervezetek és azokból előállított termékek zárt rendszerű felhasználása

Felhasználható szervezet és leírása

PoaVac PRRSV törzs a vakcina törzs egy kiméra, amelyet az LMY-törzs és a BP2017 törzs kombinációjával hoztak létreinációjával

Létesítmény neve

Prophyl Állategészségügyi, Diagnosztikai, Kutató és Szolgáltató Kft.

Létesítmény címe

7710 Bár, 045/7/hrsz

Biztonsági elszigetelési szint

2. szint

Tervezett felhasználás

A PRRSV vakcina jelölt törzs ártalmatlansági és hatékonysági vizsgálata sertéseken. A két szülői törzsből kialakított kiméra vírus-konstrukció célja, hogy szélesebb keresztvédelmet adó vakcinát kerüljön kifejlesztésre, ami a vakcinázott állatoknak nagyobb védelmet nyújt a különféle vad PRRSV törzsek ellen.

Környezeti kockázatértékelés

A vírus csak a gazdaszervezetekben (sertés, vaddisznó) képes szaporodni, csak a gazdaszervezeteire nézve patogén. Az eddigi információk alapján nem ismert olyan tény vagy körülmény, ami alapján feltételezhető, hogy a géntechnológiával módosított vírusnak fokozottabb a hatása gyengébb állóképességű szervezetre, megváltozik az érzékenysége a kontroll ágensekkel szemben, illetve megváltozik a fertőző képessége. Az egyes állatcsoportok egymástól és a környezettől elzártan kerülnek elhelyezkedésre. A BSL-2 típusú állatházak fűtése, szellőztetése és fényprogramja teljesen automatizált. Az adott vizsgálat kockázati besorolását figyelembe véve az állatházban lévő állatok gondozása során lehetőség van a befelé és kifelé történő zuhanyzásra és teljes öltözőcserére, a kiáramló levegő szűrésére G4-es paplanszűrőkkel, az állatház bejáratánál további kéz- és lábbeli fertőtlenítésre, valamint az anyagmozgató zsilipen keresztül a be- illetve kifelé vitt eszközöket, anyagok (minta, állati tetem, szennyezett eszköz, trágya) kontrollált, zárt, fertőtlenített mozgatására.

Balesetelhárítás

A géntechnológiával módosított szervezet zárt rendszerű felhasználása során keletkező hulladékot veszélyes hulladékként kezelik. Az állati mellékterméket elkülönítetten, megjelölt zárt gyűjtőedényekben gyűjtik, tárolják, ezt követően szerződéses partnerrel elszállíttatják, ártalmatlanítás céljából.

Nyomonkövetés

Az engedély érvényes: 2029. augusztus 14-ig.

Határozat letöltése

Letöltés BGMF_2_6_Prophyl zárt rendszer_.pdf

Felelős vezető(k) neve
  • Dr. Halas Máté