BGMF/81-17/2022

Géntechnológiával módosított szervezetek 2. biztonsági elszigetelési szintű zárt rendszerben történő felhasználásának engedélyezése a Vascular Venture Kft. részére
Évszám

2022

Kérelmező neve

VRG Therapeutics Zrt.

Kiadmányozás dátuma

2022-04-22

Kérelmező címe

Pest vármegye, 1083 Budapest, Füvészkert u. 3.

Határozat típusa

Engedélyező határozat

Engedély típusa

GM szervezetek és azokból előállított termékek zárt rendszerű felhasználása

Felhasználható szervezet és leírása

Escherichia coli DH5alpha; 10B M13 bakteriofág - Élesztő (Saccharomyces cerevisiae) - Élesztő törzsek (Pichia pastoris) - CHO kínai hörcsög petefészek epitél sejtvonal HEK239T humán embrionális vese sejt PANC-1 pancreas adenocarcinoma sejtvonal emberi hasnyálmirigy adenokarcinóma sejtvonalak HDFa emberi fibroblaszt primér sejtvonalak glioblasztóma sejtvonalak U87, U251, T98G

Létesítmény neve

VRG Therapeutics Kft., Vascular Research Group

Létesítmény címe

1083 Budapest, Füvészkert utca 3.

Biztonsági elszigetelési szint

2. szint

Tervezett felhasználás

Rekombináns DNS technológiai eljárásokat használnak molekuláris-, sejtbiológiai hatásokkal rendelkező fehérjék/peptidek működésének, aktivitásának és célfehérjével való kölcsönhatásainak vizsgálatára.

Környezeti kockázatértékelés

A tervezett munkában az alapkutatásban rendszeresen alkalmazott modellszervezeteket és vektorokat használnak. A használni kívánt vektorok és befogadó szervezetek teljes genom szinten feltérképezettek, molekuláris biológiai laboratóriumokban évtizedek óta használatosak. Ezek molekuláris biológiai reagenseket forgalmazó cégektől beszerezhetőek. Nagymértékű körültekintéssel úgy lettek kialakítva, hogy patogenitás, fertőzőképesség, allergénhatás, toxicitás, illetve betegség közvetítő tulajdonságok használatuk során ne jelenhessenek meg. A donor szervezetekből másolt szintetikusan előállított inzert örökítő anyagok humán, állat és növény egészségügyi szempontból ártalmatlannak minősülnek, illetve ilyen tulajdonságok megjelenése rekombináns módosításuk során valószínűtlen. A befogadók nem patogének, nem virulensek, nem fertőzőképesek, nem allergének, nem toxikusak, nem betegséget átadó kórokozó-átvivők. A kísérletek jellegéből adódóan a genetikailag módosított szervezetekkel való emberi és környezeti kitettség igen alacsony, a munkafolyamatok szoros felügyelet és ellenőrzés mellett fognak zajlani. A módosításra kerülő mikroorganizmusok tenyésztése módosításukat követően is jól elszigetelt körülmények között fog folyni. A véletlen balesetként bekövetkező szabad környezetbe való kikerülésük esetén a genetikailag módosított szervezetek számos olyan tulajdonsággal rendelkeznek, melyek gátolják azok szaporodását. A laboratóriumok területét csak és kizárólag ínaktivált formában hagyhatják el, de még ebben az esetben is veszélyes hulladékként vannak nyilvántartva, a végső megsemmisítésig. A módosított szervezetek nem kórokozók, rájuk fogékony gazda szervezetek a szabad környezetben nincsenek.

Balesetelhárítás

A létesítményben dolgozó személyzet rendszeres balesetvédelmi oktatásban részesül. Megfelelő védőfelszerelés biztosítva van a személyzet részére. Amennyiben géntechnológiával módosított biológiai anyag kerül a felhasználás helyétől más, felhasználásra alkalmatlan helyre például a laboratórium padlójára, azokat az érvényes szabályos szerint begyűjtik és megsemmisítik. A szennyezés helyszínét dekontaminálják, amelyhez klórt tartalmú felület fertőtlenítőszert alkalmaznak. Géntechnológiai úton módosított mikrobiális szervezetekkel való esetleges érintkezést követően az érintett bőrfelületet fertőtlenítőszerrel kezelik.

Nyomonkövetés

Az engedély érvényes: 2032. március 2-ig.

Határozat letöltése

Letöltés BGMF_81_17_ Vascular Research Group_zárt rendszer_.pdf

Felelős vezető(k) neve
  • Dr. Rácz Gábor
  • Dr. Péterfi Zalán