BGMF/289-25/2022

Természetes szervezetek géntechnológiával való módosításának engedélyezése az ImmunoGenes-ABS Zrt. részére
Évszám

2022

Kérelmező neve

ImmunoGenes-ABS Zrt.

Kiadmányozás dátuma

2022-10-05

Kérelmező címe

Pest vármegye, 2092 Budakeszi, Makkosi út 86.

Határozat típusa

Engedélyező határozat

Engedély típusa

Természetes szervezetek géntechnológiával történő módosítása

Felhasználható szervezet és leírása

egér (Mus musculus) mikroinjektálással humán ACE2 receptort hozdozó és expresszáló transzgénikus, valamint a saját ACE2 receptorát ki nem fejező knock-out egérmodell Nyúl (Oryctolagus cuniculus) mikroinjektálással humán ACE2 receptort hozdozó és expresszáló transzgénikus, valamint a saját ACE2 receptorát ki nem fejező knock-out nyúlmodell

Létesítmény neve

Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem, Genetika és Biotechnológia Intézet

Létesítmény címe

2100 Gödöllő, Szent-Györgyi Albert utca 4.

Biztonsági elszigetelési szint

-

Tervezett felhasználás

Mikroinjektálással humán ACE2 receptort hordozó és expresszáló transzgénikus, valamint a saját ACE2 receptorát ki nem fejező knock-out egér és nyúlmodell előállítása.

Környezeti kockázatértékelés

A beszerzésre kerülő befogadó szervezet speciális laborkörülményekhez szokott, sok generáción keresztül laboratóriumban fenntartott állatállomány, melyek speciális igényeiknek megfelelő szállítással kerülnek a szakma, illetve a saját vonatkozó szabályozás szerint kialakított állatházba. Esetleges természetbe jutásuk nem jelentenek veszélyt a környezetre. Esélyük a természetben való életben maradáshoz nagyon csekély. Számos esszenciális tápanyaghoz a tápon keresztül jutnak. Súlyos patogenitás terjesztése erősen valószínűtlen. A laboratóriumi állatokból létrehozott transzgénikus egyedek szintén veszélytelenek a környezetre esetleges természetbe jutásuk esetén. A módosítás eredménye nem jelent semmilyen fokozott kockázatot az emberek biztonságára. Az állatház és a laboratóriumok is el vannak különítve, ezek zárt helyiségek. Az állattartó helyek elkülönítése zárható ajtókkal megoldott, rendelkezésre áll az alapfokú izoláció lehetősége. A padló és a falak laboratóriumi kiépítésűek, azaz könnyen takaríthatóak. Az állatházi részben speciális tároló ketrecekben tárolják az állatokat. Központi légkezelő rendszer, HEPA-szűrővel kerül alkalmazásra. A laboratóriumok könnyen takaríthatóak, a megfelelő felszereltséggel rendelkeznek. Autokláv az épületben található. A laboratóriumban kesztyű, védőszemüveg, laborköpeny viselése szükséges, a karbantartás és takarítás rendszeres. Az ott dolgozók jelentős tapasztalattal rendelkezik, oktatásuk projekt specifikusan történik.

Balesetelhárítás

A keletkezett hulladékok tárolása minden esetben a belső szabályozásnak megfelelően történik. A keletkezett veszélyes hulladék átmeneti tárolása zárt tárolóeszközökben történik. A veszélyes hulladékot szerződés alapján erre specializálódott cég szállítja el.

Határozat letöltése

Letöltés BGMF_289_25_ImmunoGenes természetes szervezetek módosítása.pdf

Felelős vezető(k) neve
  • Dr. Kacskovics Imre
  • Dr. Bender Balázs