BGMF/289-25/2022

Természetes szervezetek géntechnológiával való módosításának engedélyezése az ImmunoGenes-ABS Zrt. részére
Módosító Módosítás dátum
Virág Ágota 2023-04-03 16:27:59
Mező neve Eredeti érték Megváltozott érték
Határozat száma - BGMF/289-25/2022
Határozat címe - Természetes szervezetek géntechnológiával való módosításának engedélyezése az ImmunoGenes-ABS Zrt. részére
Évszám - 2022
Határozat típusa - Engedélyező határozat
Kiadmányozás dátuma - 2022.10.05.
Kérelmező címe - Pest vármegye, 2092 Budakeszi, Makkosi út 86.
Létesítmény neve - Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem, Genetika és Biotechnológia Intézet
Létesítmény címe - 2100 Gödöllő, Szent-Györgyi Albert utca 4.
Tervezett felhasználás - Mikroinjektálással humán ACE2 receptort hordozó és expresszáló transzgénikus, valamint a saját ACE2 receptorát ki nem fejező knock-out egér és nyúlmodell előállítása.
Környezeti kockázatértékelés - A beszerzésre kerülő befogadó szervezet speciális laborkörülményekhez szokott, sok generáción keresztül laboratóriumban fenntartott állatállomány, melyek speciális igényeiknek megfelelő szállítással kerülnek a szakma, illetve a saját vonatkozó szabályozás szerint kialakított állatházba. Esetleges természetbe jutásuk nem jelentenek veszélyt a környezetre. Esélyük a természetben való életben maradáshoz nagyon csekély. Számos esszenciális tápanyaghoz a tápon keresztül jutnak. Súlyos patogenitás terjesztése erősen valószínűtlen. A laboratóriumi állatokból létrehozott transzgénikus egyedek szintén veszélytelenek a környezetre esetleges természetbe jutásuk esetén. A módosítás eredménye nem jelent semmilyen fokozott kockázatot az emberek biztonságára. Az állatház és a laboratóriumok is el vannak különítve, ezek zárt helyiségek. Az állattartó helyek elkülönítése zárható ajtókkal megoldott, rendelkezésre áll az alapfokú izoláció lehetősége. A padló és a falak laboratóriumi kiépítésűek, azaz könnyen takaríthatóak. Az állatházi részben speciális tároló ketrecekben tárolják az állatokat. Központi légkezelő rendszer, HEPA-szűrővel kerül alkalmazásra. A laboratóriumok könnyen takaríthatóak, a megfelelő felszereltséggel rendelkeznek. Autokláv az épületben található. A laboratóriumban kesztyű, védőszemüveg, laborköpeny viselése szükséges, a karbantartás és takarítás rendszeres. Az ott dolgozók jelentős tapasztalattal rendelkezik, oktatásuk projekt specifikusan történik.
Balesetelhárítás - A keletkezett hulladékok tárolása minden esetben a belső szabályozásnak megfelelően történik. A keletkezett veszélyes hulladék átmeneti tárolása zárt tárolóeszközökben történik. A veszélyes hulladékot szerződés alapján erre specializálódott cég szállítja el.
Publikus - Igen
Kérelmező neve - ImmunoGenes-ABS Zrt.
Engedély típusa - Természetes szervezetek géntechnológiával történő módosítása
Felhasználható szervezet(ek) - egér (Mus musculus) (mikroinjektálással humán ACE2 receptort hozdozó és expresszáló transzgénikus, valamint a saját ACE2 receptorát ki nem fejező knock-out egérmodell) / Nyúl (Oryctolagus cuniculus) (mikroinjektálással humán ACE2 receptort hozdozó és expresszáló transzgénikus, valamint a saját ACE2 receptorát ki nem fejező knock-out nyúlmodell)
Feltöltött határozat - BGMF_289_25_ImmunoGenes természetes szervezetek módosítása.pdf.pdf
Felelős vezető(k) neve - Dr. Kacskovics Imre, Dr. Bender Balázs
Kapcsolódó határozat - BGMF/287-12/2022 - Géntechnológiai módosítást végző 2. biztonsági elszigetelési szintű létesítmény létrehozásának engedélyezése az ImmunoGenes-ABS Zrt. részére