BGMF/11/2024

Géntechnológiával módosított szervezetek 2. biztonsági elszigetelési szintű zárt rendszerben történő felhasználásának engedélyezése a Prophyl Állategészségügyi, Diagnosztikai, Kutató és Szolgáltató Kft. részére
Évszám

2024

Kérelmező neve

Prophyl Állategészségügyi, Diagnosztikai, Kutató és Szolgáltató Kft.

Kiadmányozás dátuma

2024-02-09

Kérelmező címe

Baranya vármegye, 7700 Mohács, Dózsa György u. 18.

Határozat típusa

Engedélyező határozat

Engedély típusa

GM szervezetek és azokból előállított termékek zárt rendszerű felhasználása

Felhasználható szervezet és leírása

Sertések reprodukciós és légzőszervi szindrómáját okozó vírus (PRRSV) Sertés reprodukciós és légzőszervi tünetegyüttes vírus 1 (Porcine reproductive and respiratory syndrome virus 1, PRRSV1) elleni vakcina, a PoaVac PRRSV Type 1 tesztelése állatokon, ártalmatlansági és hatékonysági vizsgálat céljából.

Biztonsági elszigetelési szint

2. szint

Környezeti kockázatértékelés

A PoaVac PRRSV Type 1 vakcina vírus ORF7 génjén úgynevezett kodon pár deoptimalizációs módosításokat hajtottak végre, amelynek során megváltoztatták a fehérjét kódoló nukleinsav sorrendet, de a kódolt aminosav szekvencia változatlan maradt. Bár a vírus fehérjéi nem különböznek a vad vírus fehérjéitől, a fehérjét kódoló génekben végzett nukleinsav-változtatások következtében csökkent a vírus szaporodási sebessége, ami a vírus kórokozó képességét is csökkentette. Az egyes állatcsoportok egymástól és a környezettől elzártan kerülnek elhelyezésre. A BSL-2 típusú állatházak fűtése, szellőztetése teljesen automatizált. Az adott vizsgálat kockázati besorolását figyelembe véve az állatházban lévő állatok gondozása során lehetőség van a befelé és kifelé történő zuhanyzásra és teljes öltözetcserére, a kiáramló levegő szűrésére G4-es paplanszűrőkkel, az állatház bejáratánál további kéz-és lábbeli fertőtlenítésre, valamint az anyagmozgató zsilipen keresztül a be- illetve kifelé vitt eszközök, anyagok (minta, állati tetem, szennyezett eszköz, trágya) ellenőrzött, zárt, fertőtlenített mozgatására.

Balesetelhárítás

A géntechnológiával módosított szervezet zárt rendszerű felhasználása során keletkezett hulladékot veszélyes hulladékként kezelik. Az állati mellékterméket elkülönítetten kezelik, a nem emberi fogyasztásra szánt állati melléktermékekre és a belőlük származó termékekre vonatkozó egészségügyi szabályozásnak megfelelően. Az állati melléktermékeket a létesítmény területén elkülönített, megjelölt zárt gyűjtő edényben gyűjtik, tárolják. Szerződéses partner szállítja el a veszélyes hulladékot, ártalmatlanítás céljából. Az egyes állatcsoportok egymástól és a környezettől elzártan kerülnek elhelyezésre. A BSL-2 típusú állatházak fűtése, szellőztetése és fényprogramja teljesen automatizált. Az adott vizsgálat kockázati besorolását figyelembe véve az állatházban lévő állatok gondozása során lehetőség van a befele és kifelé történő zuhanyzásra és teljes öltözetcserére a kiáramló levegő szűrésére G4-es paplanszűrőkkel, az állatház bejáratánál további kéz- és lábbeli fertőtlenítésre, valamint az anyagmozgató zsilipen keresztül a be- illetve kifelé vitt eszközök, anyagok kontrollált, zárt, fertőtlenített mozgatására.

Nyomonkövetés

Az engedély érvényes: 2029. augusztus 14-ig.

Határozat letöltése

Letöltés BGMF_11_ Prophyl Kft_ zárt rendszer_.pdf

Felelős vezető(k) neve
  • Dr. Halas Máté