BGMF/47-8/2024

Géntechnológiai módosítást végző 2. biztonsági elszigetelési szintű létesítmény létrehozásának engedélyezése a HUN-REN Szegedi Biológiai Kutatóközpont részére
Évszám

2024

Kérelmező neve

Szegedi Biológiai Kutatóközpont

Kiadmányozás dátuma

2024-03-08

Kérelmező címe

Csongrád-Csanád vármegye, 6726 Szeged, Temesvári krt. 62.

Határozat típusa

Engedélyező határozat

Engedély típusa

Géntechnológiai módosítást végző létesítmény létrehozása

Felhasználható szervezet és leírása

Mikroalgák Chlorella, Porphyridium, Chlamydomonas, Parachlorella; Cianobaktériumok Synechococcus, Synechocystis, Anabaena, Nostoc, Spirulina; Élesztő (Saccharomyces cerevisiae) - Escherichia coli - Rhizobium sp. - Sinorhizobium sp. - Arabidopsis thaliana - Lucerna (Medicago truncatula) - Paradicsom (Solanum lycopersicum) - Dohány (Nicotiana tabacum) - Marchantia polymorpha -

Létesítmény neve

Növénybiológiai Intézet

Létesítmény címe

6726 Szeged, Temesvári krt. 62.

Tevékenységbe bevont laborok

• Földszint: 002/A.; 003/A.; 019. számú helyiségek; • I. emelet: 102.; 106.; 107.; 108.; 112.; 114.; 116.; 118.; 120.; 122.; 126.; 152. számú helyiségek; • II. emelet: 214.; 216.; 220.; 224/A. számú helyiségek; • III. emelet:303-305-307. számú helyiségek; • 1. számú üvegház; • ueh01 fitotron/alagsori nevelő.

Biztonsági elszigetelési szint

2. szint

Környezeti kockázatértékelés

A használt géntechnológiával módosított szervezetekkel elvégzett kísérletek az Intézet szerint semmiféle környezeti kockázatot nem jelentenek. A kísérleteket laboratóriumban és/ vagy biohazard üvegházban végezik. A kísérletek végeztével minden anyagot autoklávozással és/vagy nátrium-hipokloritos vagy hidrogén-peroxidos kezeléssel inaktiválnak. A felületeket hidrogén-peroxidos vagy alkoholos kezeléssel tisztítják, ha szükséges. A géntechnológiával módosított szervezetek zárt térben maradnak, nem kerülnek ki a környezetbe. A kísérletek nem tartalmaznak környezetre vagy emberi egészségre potenciálisan veszélyes gént, eljárást, anyagot. A felhasznált baktériumok nem patogén laboratóriumi törzsek, klónozás, transzformáció és kutatás céljára alkalmazzák őket. A növényi GM módosítások a növények szabályozási folyamatainak megértését célozzák, a kutatásainkhoz alapvetően szükségesek. A GM szervezetek szabadföldi tesztelését a kutatási programban nem tervezik.

Balesetelhárítás

Amennyiben a GM növény kikerülne a környezetbe, azokat begyűjtve autoklávozással inaktiválják. A zárt rendszerű géntechnológiai tevékenységet folytató létesítményben dolgozó személyzet munkavédelmi oktatásban részesül. A laboratóriumokban munkavégzés a megfelelő védőfelszerelésben (tipikusan kesztyű és köpeny) folyik. A kijelölt laboratóriumi felelős felel a laboratóriumi szabályok betartásáért.

Nyomonkövetés

Az engedély érvényes: 2033. május 9-ig.

Határozat letöltése

Letöltés BGMF_47_8_Szegedi Biológiai Kutatóközpont_Növénybiológiai Int_létesítmény_.pdf

Felelős vezető(k) neve
  • Dr. Tóth Szilvia Zita
  • Dr. Kós Péter