Határozat száma |
- |
BGMF/73-9/2024 |
Határozat címe |
- |
Géntechnológiával módosított szervezetek 2. biztonsági elszigetelési szintű zárt rendszerben történő felhasználásának engedélyezése a HUN-REN Szegedi Biológiai Kutatóközpont részére |
Évszám |
- |
2024 |
Határozat típusa |
- |
Engedélyező határozat |
Kiadmányozás dátuma |
- |
2024-03-21 |
Kérelmező címe |
- |
Csongrád-Csanád vármegye, 6726 Szeged, Temesvári krt. 62. |
Létesítmény neve |
- |
Biokémiai Intézet |
Létesítmény címe |
- |
6726 Szeged, Temesvári krt. 62. |
Biztonsági elszigetelési szint |
- |
2. szint |
Környezeti kockázatértékelés |
- |
A befogadó (recipiens) mikroorganizmusok olyan bakteriális vagy eukarióta szervezetek, melyek alacsony kockázatúak; a környezetre és a velük dolgozó személyzetre nem jelentenek potenciális veszélyt. A bevitt genetikai anyagok származhatnak vírusokból, állatokból, emberből és gombákból. A használt vektorrendszerek DNS vektorrendszerek, amelyek többsége képes más baktériumokba bejutni természetes transzformációval, ugyanakkor a megfelelő laboratóriumi szabályzat betartásával ennek a valószínűsége minimálisra csökkenthető. A beillesztett genetikai anyagnak lehet toxin, allergén, onkogén, virulencia és immunomoduláló természete. A beillesztett genetikai anyag közvetlen felhasználásból eredő káros hatások minimálisak a laboratóriumi biztonsági előírások betartása mellett. A genetikailag módosított szekvenciák rokon faj, vagy ugyanazon faj genetikailag módosítatlan egyedeibe való átjutásának a valószínűsége alacsony. Az ebből eredő veszély a bevitt szekvencia természetétől függ. A bevitt genetikai módosítás okozta fenotípus-változások a rokon mikroorganizmusban is megjelenhetnek. Például rezisztenciagének átadása esetén a rokon mikroorganizmusok is rezisztensé válnak az adott anyaggal szemben. A módosítások során patogén tulajdonságok megjelenésének az esélye nulla. A létrehozott genetikailag módosított mikroorganizmusok károkozó képességének valószínűsége egészséges emberben gyakorlatilag a nullától az alacsonyig terjedhet. |
Balesetelhárítás |
- |
Géntechnológiával módosított baktériummal, élesztővel és emlős sejtekkel fertőzött tápfolyadékok, valamint a GM baktériummal, élesztővel fertőzött szilárd táptalajok gyűjtése a munkanap folyamán zárható edényekben történik. Ide kerülnek a géntechnológiával módosított mikroorganizmusokkal érintkező egyszer használatos eszközök és egyéb oldatok is. A többször használt eszközöket detergenssel/hipóval/kuktázással csírátlanítják. Tekintettel a munka jellegére, a vektorszaporításhoz használt baktériumok kísérletekhez használt baktériumok már a tisztítási folyamat első lépései után elpusztulnak. A tenyésztésükhöz használt edényeket a nap végéig hipós vízben áztatják, majd detergenssel történő mosogatás után hőlégsterilizálással (180 °C, 3 óra) csíramentesítik. A fiziológiás kísérletekhez növesztett élesztőket tartalmazó üvegedényeket hasonlóan kezelik. A sejt analizátoros és mikroszkópos kísérleteket egyszer használatos edényekben végzik, amelyeket a kísérlet befejezése után zárható, autoklávozható edényekben gyűjtenek össze, majd a Szegedi Biológiai Kutatóközpont központi sterilező szolgálata ártalmatlanítja. |
Publikus |
- |
Igen |
Kérelmező neve |
- |
Szegedi Biológiai Kutatóközpont |
Engedély típusa |
- |
Géntechnológiai módosítást végző létesítmény létrehozása / GM szervezetek és azokból előállított termékek zárt rendszerű felhasználása |
Felhasználható szervezet(ek) |
- |
Escherichia coli (-) / Élesztő (Saccharomyces cerevisiae) (-) / Élesztő (Schizosaccharomyces pombe) (-) / (humán embrió vese sejtvonal) / (sejtvonal) / U2-OS (humán oszteoszarkóma) (sejtvonal) / SH-SY5Y (humán neuroblasztóma) (sejtvonal) / (sejtvonal) |
Feltöltött határozat |
- |
BGMF_73_9_Szegedi Biológiai Kutatóközpont Biokémiai Intézet zárt rendszer_.pdf.pdf |
Felelős vezető(k) neve |
- |
Dr. Glatz Ferenc Attila |
Kapcsolódó határozat |
- |
BGMF/72-10/2024 - Géntechnológiai módosítást végző 2. biztonsági elszigetelési szintű létesítmény létrehozásának engedélyezése a HUN-REN Szegedi Biológiai Kutatóközpont részére |