BGMF/292-7/2025
Géntechnológiával módosított szervezetek 2. biztonsági elszigetelési szintű zárt rendszerben történő felhasználásának engedélyezése a Debreceni Egyetem Természettudományi és Technológiai Kar Biomérnöki Tanszék részére
Évszám
2025
Kérelmező neve
Debreceni Egyetem
Kiadmányozás dátuma
2025-06-17
Kérelmező címe
Hajdú-Bihar Vármegye, 4032 Debrecen, Egyetem tér 1.
Határozat típusa
Engedélyező határozat
Engedély típusa
GM szervezetek és azokból előállított termékek zárt rendszerű felhasználása
Felhasználható szervezet és leírása
Escherichia coli _ Aspergillus nidulans _ Aspergillus niger _ Trichoderma reesei _ Penicillium chrysogenum _ Botrytis cinerea _
Tevékenységbe bevont laborok
Kémia épület, D-6, D-9, D-10, D-11, D-20, D-207.: Mikroorganizmusok fenntartása, tenyésztése, genetikai módosítása, izolálása, valamint kísérletekben és kutatásokban való felhasználásuk.
Biztonsági elszigetelési szint
2. szint
Környezeti kockázatértékelés
A genetikailag módosított törzsekre magasabb metabolit termelés és alacsonyabb adaptációs képesség jellemző a természetben előforduló vad törzsekhez képest. A csökkent adaptációs képesség miatt nem valószínű, hogy a GMM mikroorganizmusok képesek más szervezeteket kiszorítani vagy velük terjedni. A GMM káros hatásának a valószínűsége megegyezik a vad típusú törzsek káros hatásának a valószínűségével.
Balesetelhárítás
A GMM törzsek tárolása minden esetben a környezettől elzárva, arra alkalmas tároló eszközben, helyileg elkülönítve történik. Szállításuk a telephelyen zárt edényekben történik a laboratóriumok között. Az általános mikrobiológiai laboratóriumi óvintézkedéseket kell betartani. Egy esetlegesen bekövetkező baleset esetén teendők: - Baleset esetén a biztonságért felelős személy értesítése. - Szükség esetén az illetéket hatóságok értesítése. - Szennyezés forrásának és terjedés útjának azonosítása, megszűntetése.
Nyomonkövetés
Érvényes: 2035. május 14.
Határozat letöltése
Letöltés BGMF_292-7_Debreceni Egyetem_zártrendszer_.pdf
Felelős vezető(k) neve
- Dr. Karaffa Levente