BGMF/857-9/2022

Géntechnológiával módosított szervezetek 2. biztonsági elszigetelési szintű zárt rendszerben történő felhasználásának engedélyezése a Szegedi Biológiai Kutatóközpont, Biokémiai Intézet részére
Évszám

2022

Kérelmező neve

Szegedi Biológiai Kutatóközpont

Kiadmányozás dátuma

2022-11-28

Kérelmező címe

Csongrád-Csanád vármegye, 6726 Szeged, Temesvári krt. 62.

Határozat típusa

Engedélyező határozat

Engedély típusa

GM szervezetek és azokból előállított termékek zárt rendszerű felhasználása

Felhasználható szervezet és leírása

Escherichia coli BW25113, MG1655, DH5alpha, DH10B, 10 G törzsek Élesztő (Saccharomyces cerevisiae) -

Létesítmény neve

Biokémiai Intézet

Létesítmény címe

6726 Szeged, Temesvári krt. 62.

Biztonsági elszigetelési szint

2. szint

Tervezett felhasználás

• a multidrogrezisztens baktériumok elleni harcban olyan molekuláris eszközök kifejlesztése, amelyek segítséget nyújtanak az új antimikrobiális terápiákkal szemben kialakuló rezisztencia evolúció megértésében (Escherichia coli laboratóriumi törzsével végzett genetikai módosítások, illetve a baktériumokat fertőzni képes T3, T4 és T7 baktériumfágok); • bakteriális vírusok (bakteriofágok és fágok) terápiás potenciáljának feltérképezése az antibiotikum rezisztens kórokozókkal szemben történő védekezés kontextusában, mely magában foglalja az új fágfajok felkeresését és karakterizálását, valamint a különböző környezeti mintákban található virális/bakteriális genetikai információ megismerését; • a bakteriofágok módosítása a magasabb hatékonyság és biztonságosabb klinikai alkalmazhatóság érdekében; • laboratóriumi Escherichia coli BW25113, MG1655, DH5alpha, DH10B, 10G, valamint laboratóriumi Saccharomyces cerevisiae törzsek módosítása.

Környezeti kockázatértékelés

A kutatási célok eléréséhez a vizsgálatok magukba foglalják laboratóriumi baktériumok, vagy éppen ezen baktériumokat elpusztítani képes vírusok, az úgynevezett bakteriofágok esetenkénti géntechnológiai módosítását. A módosítások során azt vizsgálják, hogy hogyan tudják ezeket a baktériumokat hatékonyan elpusztítani, vagy éppen hogyan alakulnak ki rezisztens baktériumok a környezetünkben. A genetikai módosításokhoz használt vektorok világszerte széles körben elterjedt, sem emberre, sem a környezetre nem veszélyes konstrukciók. A módosított baktériumok esetleges kijutása a szabályok betartásával könnyen megakadályozható. A genetikai módosítás nem növeli a törzsek környezetre vagy az emberekre gyakorolt hatását. Ugyanakkor, a módosítások során a baktériumok egyes antibiotikumokra rezisztensekké válnak. Így a klinikumban használt egyes antibiotikummal szemben a módosított szervezet túlélési esélyei megnőhetnek. A szigorú szabályok betartatása mellett, mind a munkavállalók, mind a környezet számára a baktériumok kijutásának kockázatát minden eszközzel meg kell akadályozni.

Balesetelhárítás

A genetikailag módosított szervezetek kezelése zárt rendszerű laboratóriumokban történik, erre kiképzett személyzet által. Mindennemű baktériumtörzs tenyésztésre való előkészítése mikrobiológiai fülkében zajlik. A hulladékokat, típustól függően, főleg autoklávozással, ritkábban nátrium-hipoklorittal vagy detergenssel ártalmatlanítják, majd a hulladék megsemmisítése, elszállítása az érvényes hulladékkezelési szabályok betartásával történik. A kész törzseket egyes esetekben a munkacsoport együttműködő partnerei is megkapják. A törzsek tökéletesen záródó dupla csomagolásban kerülnek szállításra, ha erre van szükség.

Határozat letöltése

Letöltés BGMF_857_9_SZBK Biokémiai Int_2 zárt rendszer.pdf

Felelős vezető(k) neve
  • Dr. Fehér Tamás
  • Dr. Méhi Orsolya
  • Dr. Kintses Balázs