BGMf/478-9/2023

Géntechnológiai módosítást végző 2. biztonsági elszigetelési szintű létesítmény létrehozásának engedélyezése a Becton Dickinson Hungary Kft. részére
Évszám

2023

Kérelmező neve

Becton Dickinson Hungary Kft.

Kiadmányozás dátuma

2023-07-07

Kérelmező címe

Komárom-Esztergom vármegye, 2851 Környe, Üveggyár út 3.

Határozat típusa

Engedélyező határozat

Engedély típusa

Géntechnológiai módosítást végző létesítmény létrehozása

Felhasználható szervezet és leírása

Escherichia coli -

Létesítmény neve

Molekuláris Biológiai labor

Létesítmény címe

2851 Környe, Üveggyár út 3.

Tevékenységbe bevont laborok

- Molekuláris biológiai laboratórium 1-es helyiség; - Molekuláris biológiai laboratórium 2-es helyiség; - Molekuláris biológiai laboratórium 3-as helyiség; - Sejtkultúra laboratórium; - 37C melegszoba (a Sejtkultúra laboratóriumon belül).

Biztonsági elszigetelési szint

2. szint

Környezeti kockázatértékelés

A nem géntechnológiával módosított Escherichia coli baktériumok naponta óriási mennyiségben kerülnek a környezetbe természetes biológiai folyamatok következtében. Nincs ok feltételezni, hogy a laboratóriumban használt géntechnológiával módosított Escherichia coli törzsek más környezeti hatást jelentenének, mint a vad típusúak, mivel a bejuttatott nem expresszáló plazmidok előre láthatóan nem változtatják meg a tulajdonságaikat.

Balesetelhárítás

Balesetek, események jelentésére vonatkozóan belső szabályzat került kiadásra, mely tartalmazza az értesítések rendjét, kivizsgálás menetét. Egy esetleges baleset során, amennyiben az elszigetelés sérül, GMO folyadék állapotban, tápoldattal vagy hulladékoldattal a laboratóriumból kikerülhet, bár ennek valószínűsége elenyésző. Ilyen esetben az anyagkiömlés kezelésére vonatkozó eljárást kell alkalmazni, melynek során a kiömlött GMO-t tartalmazó oldatot lokalizálni és hatástalanítani kell .

Nyomonkövetés

Az engedély érvényes: 2033. július 7-ig.

Határozat letöltése

Letöltés BGMF_478_9_Becton Dickinson Hungary Kft_létesítmény_.pdf

Felelős vezető(k) neve
  • Dr. Medgyesi Dávid