BGMF/479-11/2023

Géntechnológiával módosított szervezetek 2. biztonsági elszigetelési szintű zárt rendszerben történő felhasználásának engedélyezése a Becton Dickinson Hungary Kft. részére
Évszám

2023

Kérelmező neve

Becton Dickinson Hungary Kft.

Kiadmányozás dátuma

2023-09-18

Kérelmező címe

Komárom-Esztergom vármegye, 2851 Környe, Üveggyár út 3.

Határozat típusa

Engedélyező határozat

Engedély típusa

GM szervezetek és azokból előállított termékek zárt rendszerű felhasználása

Felhasználható szervezet és leírása

Escherichia coli - Kínai hörcsög ovárium sejtvonal -

Biztonsági elszigetelési szint

-

Tervezett felhasználás

Hibridóma sejtek által termelt monoklonális ellenanyagokat kódoló gének izolálása, kínai aranyhörcsög ovárium sejtvonalba történő bevitele és ez által a monoklonális ellenanyag reagensek gyártási folyamatának hatékonyabbá tétele.

Környezeti kockázatértékelés

Az Escherichia coli baktérium törzsek és a kínai aranyhörcsög ovárium sejtvonal emberre és más élőlényre nem jelentenek veszélyt a laboratóriumi használat során. A tervezett felhasználásnál az adott baktériumtörzsek nem fejlesztik ki a bevitt génszekvenciákat, kizárólag a bevitt DNS molekulák felszaporítására kerülnek felhasználásra, így nem várható, hogy ezek bármiben módosítanának a gazdaszervezet tulajdonságait. A kínai aranyhörcsög sejtvonal önmagában, a szövettenyésztő edényeken kívül életképtelen, és nem áll rendelkezésre olyan adat mely alátámasztaná, hogy az emberi egészségre vagy a környezetre ártalmas lenne.

Balesetelhárítás

A laboratóriumi folyamatokból, műveletekből képződő szilárd hulladékot elkülönítve gyűjtik és autoklávban csíramentesítik. A csíramentesített hulladékot égetéssel semmisítik meg. Továbbá a gyártás során keletkezett folyékony hulladékot üvegekbe gyűjtik, ahol a sejteket 12 %-os hypo hozzáadásával inaktiválják, majd az edény megteltével autoklávozással csíramentesítik, melyet szintén égetéssel semmisítenek meg egy szerződéses partnernél.

Nyomonkövetés

Az engedély érvényes: 2033. július 7-ig.

Határozat letöltése

Letöltés BGMF_479_11_Becton Dickinson Hung _zárt rend_.pdf

Felelős vezető(k) neve
  • Dr. Medgyesi Dávid